На 4 ноември 1922 г. е открита гробницата на фараона Тутанкамон (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 ноември 2022 в 00:00 26151 0

Кредит Wikimedia Commons

Английският археолог Хауърд Картър започва да се занимава с наука на седемнадесет години.

Бил е силно привлечен от Египет и гробниците на фараоните в Долината на царете, която се намира на западния бряг на Нил, срещу древния град Тива. 

Картър, вече е известен в научния свят, когато му провървява невероятно - запознава се с лорд Карнарвон и успява да заинтригува богатия любител археолог. От 1914 г. те започват да работят заедно и само разгарът на Първата световна война прекъсва археологичните им проучвания. И веднага щом войната им позволява, експедициите се възобновяват.

Петте сезона не дават резултат и щедрият спонсор вече губи търпение. Шестият сезон заплашва да стане последен, но Картър отново има късмет. Когато на 4 ноември 1922 г. отива на мястото на разкопките е посрещнат от развълнуваните си работници - намерили са стъпало!

В продължение на два дни те изчистват още петнадесет стъпала и стигат каменна врата. Картър изчаква да пристигне лорда, отваря каменната врата и прави най-голямото археологическо откритие на ХХ век - открива гробницата на фараона Тутанкамон, единствената неограбена гробница за последните три хилядолетия.

Всичкото злато на гробницата - а там се оказаха повече от пет хиляди предмета - е нищо в сравнение със ценността на научните познания за историята на Египет от времената на фараоните, придобити по време на тези разкопки.

Преди това историците дори се съмняваха, че е съществувал Тутанкамон. Самият Хауърд Картър заяви: "При сегашното състояние на нашите познания, спокойно може да се каже, е единственото забележително събитие от неговия живот бе това, че е умрял и е погребан".

Гробницата на фараона Тутанкамон. Wikimedia Commons

След като описва разнообразните находки, Картър се оттегля от археологията и става колекционер. Умира в Англия през 1939 г. на 65-годишна възраст. Смъртта на археолога на такава преклонна възраст се изтъква най-често от скептиците като доказателство, опровергаващо идеята за „проклятието на фараоните“ – чума, причинила смъртта на хората, осквернили гробницата на Тутанкамон.

Повече за съкровищата и загадките на гробницата на Тутанкамон може да научите в статиите:

"30 невероятни съкровища, открити в гробницата на Тутанкамон"

"100 години след откритието си гробницата на Тутанкамон все още има тайни за разкриване"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !