На тази дата е роден Томас Малтус, вдъхновителят на Дарвин

Ваня Милева Последна промяна на 13 февруари 2023 в 00:00 11310 0

Томас Малтус

Кредит Wikimedia Commons

Томас Малтус

Роденият на 13 февруари 1766 г. английски икономист и демограф Томас Робърт Малтус се смята за един от първите социолози.

Той е един от първите, които систематично анализират човешкото общество, публикувайки своите теории в „Есе за принципа на населението“.

Малтус прогнозира, че населението винаги ще изпреварва предлагането на храна - "човечеството върви към демографска катастрофа, защото населението се увеличава в геометрична прогресия, докато средствата за изхранването му – в аритметична". 

Това ще доведе до глад, болести или война, които да намали броя на хората.

Тъй като Малтус наблюдава, че индустриалната революция предизвиква бързо нарастване на населението, той посочва, че запазването на добри социални условия ще изисква налагане на строги ограничения върху възпроизводството.

Книгата на Малтус вдъхновява Чарлз Дарвин да разсъждава върху оцеляването на най-приспособимите индивиди в процеса на естествен подбор в еволюиращите популации на всеки организъм. Алфред Ръсел Уолъс също признава, че неговата теория е стимулирана от книгата на Малтус.

През XIX век малтусианство печели много поддръжници, но от съвременна гледна точка теорията на Малтус има много проблеми - става ясно, че при съставянето й не взема предвид техническото и икономическо развитие на човечеството, което позволява не само изхранването на много по-голям брой хора, Малтус не взема предвид и механизмите на саморегулация на броя на човечеството.

Малтус категорично подкрепя принципите на свободната търговия: „Богатството на една нация ще бъде най-добре обезпечено, когато всеки има право, докато се придържа към правилата на справедливостта, да преследва собствените си интереси“, „правителствата не трябва се намесват в регулирането на капиталовите потоци и индустрията, а да дават на всеки човек свобода на дейност и печалба, стига да се подчиняват на законите на справедливостта" . Тези положения Малтус описва като „велик принцип“ и като едно от най-общите правила на политическата икономия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !