Надпис разкри: Античният театър в Пловдив е още по-античен

OFFNews Последна промяна на 28 ноември 2016 в 19:55 7570 1

Разчетен древен надпис, открит от археолози, разкрива, че Античният театър в Пловдив е по-стар, отколкото се смяташе досега, а градът е бил водещ близо век по-рано.

Надписът доказва, че Античният театър е съществувал още през 90-те години преди Христа или 30 години по-рано, отколкото се смяташе досега. Уникалната археологическа находка показва още, че Филипопол е бил водещ град - митрополия 1 век по-рано. Досега се смяташе, въз основа на един друг надпис, че театърът е завършен около 116 г.-117 г.

„Това е най-ранният надпис, който дава информация не само за античния Филипопол, а и за водещата роля, която градът получава в провинция Тракия по времето на император Домециан. Надписът е почетен и се намира под статуя на най-видния гражданин на Филипопол от първи век Тит Флавий Котис. Мъжът е бил наследник на последните тракийските царе и е заемал всички важни длъжности, които са съществували в един римския град. Тит Котис е първожрец на императорския култ, не само за Филипопол, а и за цялата провинция. По това време се създава и Съюза на градовете от провинцията, който се грижи за правата на селищата пред римските власти, а Филипопол заема водещата функция в обединението", разказа преподавателят по старогръцки в СУ "Св. Климент Охридски" Николай Шаранков, цитиран от "Дарик".

„Античният Филиполол е един от най-големите градове в източните провинции на Римската империя и както казва древният Лукиан в произведението си „Бегълците“- „неговата красота блести отдалеч“, казва Мартинова.

Кметът Иван Тотев обявни, че в надписа Филипопол е наречен "Майката на градовете", а Тит Флавий Котис е първият му градоначалник.

"На човека, който е от своите предци първенец в провинцията, трикратен първожрец на провинция Тракия и на градовете в нея. Юридически представител на метрополията, която е Филипопол и отговорник за строителните работи, който по време на мандата си като първи архонт украси с великолепни сгради. Тит Флавий Котис, син на Рескрупорис. От рибата Квирина", гласи надписът.

Надписът ще бъде демонтиран, слепен и експониран подобаващо в подземните помещения под сцената, каза Тотев.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

28.11 2016 в 23:13

На нас, людете от социализма, античната история и артефакти в българските градове са ни дълбоко непознати. Сякаш светът започва с Аспарух и почти нищо не се случва до отделянето ни от Османската империя. А само като разринеш отдолу излизат камъни по които преди две хилядолетия са ходили хора. Цивилизовани хора - с държава просъществувала не един век и образец на почти всички следващи, с култура, търговия, архитектура и какво ли не.