Находката на нов прародител на човека в Южна Африка е съмнителна

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 септември 2015 в 16:24 13285 1

Кредит John Hawks

Останки на новооткрития вид примитивен човек Homo naledi

Драматично оповестената находка на нов човекоподобен вид, дала повод на Южна Африка да празнува на фона на икономическата си криза, някои експерти смятат за прибързано и се съмняват в научното й значение.

От друга страна, политическата й значимост не е под съмнение, коментира Reuters.

"Щастливи сме, че откритието, което никой не е предполагал, е направено тук", - заяви южноафриканският зам.-председател Сирил Рамафоза (Cyril Ramaphosa) миналата седмица по време на телевизионно предаване, посветено на "Homo naledi".

Откритието е направено в една пещера на 50 км северозападно от Йоханесбург и е най-голямата колекция на фосили на хоминиди (човекоподобни) в Африка - 15 индивида, сглобени от над 1500 фрагмента.

Останките на Homo naledi, които учените, направили откритието, не са успели да датират точно, предизвикаха огромно вълнение, защото хоминидите изглежда са били погребани мъртви - обичай, смятан преди присъщ само на човека.

Това повдига духа в Южна Африка, чиято икономика се сви през второто тримесечие на фона на прекъсването на тока и спада на цените на суровините.

"От известно време Южна Африка е място, където се случват водещи научни изследвания - тя не е уязвима, а развиваща се пазарна икономика", пише Business Day в редакционна статия в понеделник.

Прибързани заключения?

Някои учени твърдят, че заключенията са прибързани.

"В науката винаги има период от време между получаването на данните и тълкуването им. А в случай на обявяване на нов вид, този период е наистина голям", - заяви Кристоф Цоликофер (Christoph Zollikofer) от университета в Цюрих.

Други смятат, че вкаменелостите принадлежат към вече познат вид.

Тим Уайт (Tim White) от Университета на Калифорния смята на базата на това, което е видял, че фосилите принадлежат на Homo erectus, един вид, открит в края на 19 век.

"Нови видове не трябва да се създават от немай-къде. За да се претендира за нов вид, трябва да се докаже, че това е различно от всичко, което някога е било известно," заяви той.

Уайт анализира публикуваните констатации в сравнителна таблица с 83 анатомични характеристики на Homo naledi с други видове.

"Когато разгледате тези признаци, които претендират да се различават от Homo erectus, ще установите, че представянето на Хомо еректус е често неточно. И само за 13 от 83-те характеристики може да се твърди, че са различни", коментира ученият.

Повдигнати бяха и въпросите относно неуспешното до момента датиране на находката и теорията, че видът може да е полаган мъртъв, която е била предложена като най-правдоподобен сценарий за разположението на костите в пещерата, но в крайна сметка е само предположение.

Южноафриканските учени отговарят

Водещият учен на находката на Homo naledi, Лий Бергер (Lee Berger) от Университета на Уитуотърсранд в Йоханесбург, контрира, че критиците му са тези, които прибързват.

Той каза, че те не трябва да "стрелят от упор на базата на своите предварителни идеи, а да разгледат публикациите и да дадат една по-внимателна критика в рецензираните списания".

"Ние имахме на разположение огромната интелектуална сила и енергия на повече от 60 учени ... Това логично ускорява нещата."

Една дузина документи за находките са били представени на авторитетното списание "Nature", но не са публикувани там.

"Nature публикува кратки статии за големи открития", - заяви Бергер. - "Опитахме се да вкараме 12, а това просто е твърде много".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.09 2015 в 17:47

Кабинетните плъхове цвърчат.