Намериха 32 знака, използвани от пещерните европейци като примитивна писменост (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 май 2016 в 12:37 6441 0

Кредит National Geographic

Под изображението на този елен във френската пещера Ласко, например има черен четириъгълник и точките, които може да са следи от опит за човешка комуникация от Ледниковия период.

Първобитните художници освен прекрасните изображения на животни по стените на пещерите са оставили тайнствени геометрични знаци, които може да са някои от най-ранните средства за графична комуникация на човечеството, а може би, първата писменост, разказва National Geographic.

Според канадския палеоантрополог Женевиев фон Петцингер (Genevieve von Petzinger) от Университета на Виктория първата примитивна система за писане не е в ерата на земеделски цивилизации на Месопотамия и много по-рано - преди около 40-30 хиляди години.

До този извод тя и нейният екип са стигнали след изучаване на изображения по стените на европейски пещери. В книгата си, озаглавена "Първите знаци: Отключване на тайните на най-старитев света символи" (The First Signs: Unlocking the Mysteries of the World's Oldest Symbols ), фон Петцингер съобщава, че през ледниковия период европейци използват само 32 вида различни геометрични символи в продължение на период от 30 000 години, което предполага, че маркировките са "предназначени за предаване на информация" - ранен етап от дългия път на човечеството за разработване на писменост.

Тя и нейните колеги създават база данни на геометричните знаци в пещерите. 

Още първите събрани знаци от добре датираните френски пещери я изненадват. Фон Петцингер в началото предполага, че художниците от ледниковия период ще започнат само с няколко знака и постепенно ще добавят още символи към набора като с течение на времето ще стават по-сложни. Но това не се случва във Франция. Вместо това, канадския учен установява, че близо три четвърти от видовете знаци вече са в употреба още по време на оринякската култура, отпреди 40-28 хиляди години. Такава ранна сложност не прилича на първи стъпки. Така тя стига до извода, че знаците "са внесени от някъде другаде".

Заинтригувана, фон Петцингер разширява своето изследване за цяла Европа, преглеждайки доклади за 367 образци на палеолитното скално изкуство в обекти от Северна Испания до Урал. Освен това изследвани за наличие на геометрични фигури по украшения, статуетки и орнаменти като това колие от еленови зъби, открито в гроба на жена от ледниковия период, известна като дамата от Сент Жермен ла Ривиер.

Тези еленови зъби са били открити в гроба на жена, живяла преди около 16 000 години. Знаците по зъбите може да са имал;и за цел да припомнят на собственичката важни моменти от племенната история.

Според фон Петцингер, тези геометрични фигури не са използвани като фонетична писмена система - един символ - един звук, нито като пиктографска - един символ - една дума или понятие.

"Това са първите плахи стъпки на нашите далечни предци в света на графичната комуникация", които са били използвани за съхраняване и предаване на информация - примитивни карти или напомняне за най-важните митове или ритуали.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !