Науката освободи майка, обвинена в убийство на децата си

Ваня Милева Последна промяна на 19 декември 2023 в 09:49 7507 0

За Австралия, а и не само, това е едно от най-вълнуващите научни събития за 2023 г.: майка, осъдена за убийството на децата си, бе освободена, благодарение на учени от цял свят.

След 20 години в затвора за убийството на четирите си деца, Катлийн Фолбиг получава помилване през юни след кампания на 90 учени от много страни, включително двама австралийски Нобелови лауреати, която в крайна сметка убеждава главния прокурор на Нов Южен Уелс Майкъл Дейли, че има основателно съмнение за нейната вина, което го накарало да издаде безусловно помилване.

Научният напредък от 2020 г. след осъждането й позволява на експертите да проучат ДНК на Фолбиг и децата й, показвайки, че две от тях, Сара и Лаура, носят изключително рядка генетична мутация CALM2-G114R, която може да причини внезапна сърдечна недостатъчност. Миокардитът, независимо наблюдаван в проби от сърдечна тъкан, взети от Лаура Фолбиг, също се счита за възможна причина за нейната смърт.

ДНК също показа, че и четирите деца са наследили друга генетична мутация, REM2, от баща си.

Комбинацията прави мутацията CALM2-G114R много по-вероятно да стане смъртоносна.

Бяха представени също доказателства, че синът на Фолбиг Патрик вероятно е починал от различно генетично заболяване, неконтролирано разстройство с припадъци, което е довело до хоспитализацията му месеци преди смъртта му според оценките на педиатъра невролог д-р Моник Райън.

С убедителните доказателства, че децата са починали от естествена смърт за три от четирите деца, Фолбиг бе освободена и през ноември нейният случай бе отнесен до Апелативния съд по наказателни дела, за да обмисли отмяната на присъдите й.

Австралийската академия на науките призовава за реформа на наказателното правосъдие.

Източник: Top ten science stories for 2023, Сosmos magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !