Не, 5G не предизвика пандемията на коронавирус

Инфлуенсъри свързват вируса, който помита земното кълбо, с новата супер бърза безжична технология. Грешат.

Ваня Милева Последна промяна на 30 март 2020 в 00:04 14033 2

Докато коронавирусът покосява човечеството, из световната мрежа се носят всевъзможни слухове какво го е причинило или как се разпространява.

Напоследък стана популярна конспирацията, че новите 5G мрежи са причинили болестта. Това е изключително несъстоятелно. Радиовълните не създават вируси, които всъщност са причината за COVID-19.

Много хора в YouTube и Facebook, включително групи за борба с 5G във Facebook, споделят тези неверни твърдения. Някои твърдят дори че коронавирусът всъщност не е вирус и че съоснователят на Microsoft Бил Гейтс е изобретил технологията, за да обезлюди света, а ваксините, които се разработват срещу коронавируса, всъщност са чипове, които ще бъдат имплантирани на хората.

"Тази история за 5G няма никакво научно основание и със сигурност е потенциално отвличане на вниманието, както всяка друга подобна дезинформация за контрол на епидемията COVID-19", коментира д-р Джонатан М. Самет (Jonathan M. Samet), професор в школа по обществено здраве към Университета на Колорадо.

Брендън Кар (Brendan Carr), служител на Федералната комисия за съобщения (FCC), отбелязва, че болестта COVID-19 се причинява от вирус, който се разпространява от човек на човек, а не чрез радиовълни, и отново подчертава, че FCC, Администрацията по храните и лекарствата и Агенцията за опазване на околната среда казват, че 5G е безопасна технология.

5G е новата, супер бърза безжична технология, която се разпространява по целия свят. В САЩ, големите градове като Ню Йорк и Далас имат действащи 5G мрежи, а също и в Китай и Великобритания. Технологията е способна да промени начина, по който живеем и се очаква да захранва всичко - от самоуправляващи се автомобили до усъвършенствани преживявания с разширена реалност. Смята се, че всяка страна, която е водеща в 5G, ще бъде и водеща в света през следващите десетилетия и евентуално по-дълго.

Създава ли 5G здравословни проблеми?

Но откакто компаниите за първи път започнаха да говорят за 5G, се появиха опасенията на някои хора относно влиянието на технологията върху здравето . Една от версиите на 5G работи на милиметрови вълна и много честотни радиовълни. Нейните сигнали не могат да изминават големи разстояния, което изисква кулите да бъдат поставени близо една до друга и да бъдат инсталирани на повече места. Това възвърна притесненията, че радиовълните могат да произвеждат вредно лъчение, което може да причини рак на мозъка, намалена плодовитост, главоболие и други заболявания.

FDA и FCC твърдят, че няма за какво да се притеснявате. Повечето проучвания не са открили връзка между радиочестотните сигнали от клетъчните телефони или клетъчните кули и болестите, твърдят агенциите. Но тъй като 5G е толкова нова, няма окончателен начин да разберете дали това ще доведе до дългосрочни здравословни проблеми .

Това, което може окончателно да се каже, е, че 5G не причинява или разпространява вируси.

„Това е нелепо твърдение“, заявява Джон Бючър (John Bucher), старши учен от Националната програма по токсикология, междуведомствена програма за здравеопазване и човешки услуги в САЩ, която се занимава с проверка и оценка на опасностите в нашата среда.

"Всяка година идва нов щам на грип, който обикаля света. Ето това правят вирусите - мутират и ще се разпространяват по този начин, вероятно докато има живот."

Коронавирусът е вид вирус, който се разпространява от контакт между хора. Той не се пренася с радиовълни. Не можете да ви зарази докато използвате телефона си или докато гледате телевизора си. Коронавирусите принадлежат към семейство, известно като Coronaviridae. Те имат шиповидни пръстени, които се виждат под електронен микроскоп и са получили името си заради тези шипове, които образуват ореол или „корона“ около тяхната вирусна обвивка.

Новият коронавирус първо е открит в китайския град Ухан в края на миналата година. Първоначално вирусът , известен като 2019-nCoV, е докладван на Световната здравна организация на 31 декември и оттогава е в процес на изследване. Други коронавируси са SARS и MERS. Световната здравна организация определи епидемията от коронавирус като пандемия , а разпространението на вируса накара много страни по света, да предприемат драстични мерки като затваряне на училища и ресторанти.

Един от аргументите на привържениците на конспиративните теории за 5G-коронавируся, е, че COVID-19 е дошъл от Китай, защото там са повечето 5G мрежови кули. В Китай се предлага тази услуга в много области, но 5G се появи първо в Южна Корея и части от САЩ. В САЩ епидемията на коронавирус се прояви по-късно, през последните няколко седмици. COVID-19 премина и през райони без 5G като Иран и Япония.

"Изглежда няма спор, че животни са източникът на коронавирус, според експерти като Световната здравна организация и Центровете за контрол на заболяванията", заяви CTIA, търговската асоциация за безжична индустрия.

Не за първи път 5G е обект на теории за конспирацията. Русия включи 5G като една от целевите си области на дезинформация. Телевизионната телевизия RT America, която се финансира от руското правителство, преди година публикува доклад, наречен "5G мрежата: Опасен експеримент с човечеството", който се стреми да създаде страх от технологията. По това време New York Times заяви, че Русия се опива да забави напредъка на 5G в САЩ.

Източник

No, 5G didn't cause the coronavirus pandemic, cnet

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

21.04 2020 в 00:07

А ти какво очакваш от "грипав"?:))
Естествено че това са слабоумни лица ли, дзадни...ци ли ...:)