Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Няма смисъл от стряскащите картинки по цигарите, твърдят учени

Наука OFFNews Последна промяна на 26 юли 2016 в 13:05 11130 2

Психолози от четири американски университета направиха първото реално изследване относно влиянието на неприятните картинки по кутиите с цигари за вредата от тютюнопушенето.

Проучването е публикувано в списание PLoS ONE.

За целта учените съставили група от 293 пълнолетни пушачи на средна възраст 34 години. Групата се състояла от 161 мъже и 132 жени, като всеки от тях всекидневно изпушвал между 5 и 40 цигари.

Учените установили, че картинките, изобразяващи негативните последствия от пушенето, предизвикват по-силна отрицателна реакция у пушачите, отколкото чисто текстовите послания. Визуализациите на вредните симптоми накарали няколко от участниците да обърнат внимание на потенциалната вреда за здравето и на възможностите за отказ от употребата на тютюн. Освен това картинките се оказали най-запомнящия се и предизвикващ доверие начин за предоставяне на информация за неприятните последствия от пушенето.

По това доколко предизвикват негативна реакция у пушачите графичните изображения получили средна оценка 5.30, а изцяло текстовите предупреждения - 4.52. Запомнянето на картинките било по-голямо, отколкото на текстовете (4.98 срещу 3.92), а уплахата, която предизвиквали у хората, също била по-голяма - 6.51 срещу 6.16.

Как протекъл експериментът

В понеделниците всеки участник в изследването получавал седмична "дажба" цигари от избрана от него марка, с напечатани върху кутиите предупреждения от различен тип (различни картинки или пък само текст). Тогава трябвало да попълват и специално разработени психологически въпросници. Експериментът продължил 4 седмици.

На кутиите с цигари имало три вида предупреждения: изцяло текстови ("Пушенето може да доведе до животозастрашаващи заболявания на белите дробове", например), изцяло визуални (девет различни картинки, изобразяващи последствията от болестите, причинени от пушене) или пък комбинирани - картинка и кратко описание на вредата от пушенето и болестите, които причинява.

Важно е да се отбележи обаче, че поведението на нито един от участниците в изследването не се променило. Докато траел експериментът, никой не отказал цигарите, а нещо повече - количеството изпушени цигари леко нараснало.

Някои от участниците изказали намерение да се откажат от пушенето в бъдеще (по-често това били тези, които виждали визуални предупреждения), но дали те са осъществили намерението си останало извън работата на учените.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.03 2016 в 16:35

Забраняват цигарите но пък отварят пуктове за продажба на маринхуана за мед цели-уж де-що ли?ЗПълна лицемерщина.

25.12 2015 в 16:55

Простете ми, но не желая НЯКОЙ ДА МИ ДИКТУВА КАКВО Е ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ. Достигнах 61, а и двете ми баби - при здравословен живот, едната си е отишла на 42, а другата на 50.УЧЕНИТЕ НЕЩО БЪРКАТ!!!