Ако не можете да се откажете от цигарите, винeте гените си

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 декември 2015 в 11:34 7580 4

Кредит New Scientist

На някои хора им е по-трудно да се откажат от пушенето заради особен вариант на гена ANKK1, който регулира "хормона на удоволствието". И този проблем с гена имат само хора с европейски произход, са установили китайски учени след ново проучване.

Ако не можете да се откажете от цигарите, обвинявайте гените си. Това твърдят учени от Университета Чжецзян в Ханчжоу, съобщава New Scientist.

Минг Ли и колегите му анализирали 23 проучвания, които изследват връзката между гена ANKK1 с пристрастяването към тютюнопушенето. При тези проучвания са взели участие повече от 11 хиляди души.

Генът ANKK1 регулира производството на допамин, понякога наричан още "хормонът на удоволствието".

Резултатите са изненадали китайските учени. Една трета от хората с европейски произход са притежатели на варианти (A1/А1 и A1/A2) на гена ANKK1. Те биха се отказали от цигарите по-трудно с вероятност около 22%, отколкото притежателите на другия вариант на гена A2/A2.

Освен това предишни изследвания са показали, че хората, в които присъстват вариантите на гена А1/А1 и А1/А2, са по-склонни към затлъстяване, злоупотреба с наркотици и алкохол. 

При хората, носещи тези версии на гена ANKK1 се изискват по-агресивни стратегии за борба с тяхното пристрастяване към цигарите, препоръчва Ли. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.12 2015 в 13:50

Ако ви е трудно да откажете цигарите, палете още една, сипвайте кафе и пийте и пушете. Живота е скучен без човек да си унищожава тялото по някакъв начин. Всичко красиво идва от унищожение. Няма един добър художник, който да не се унищожава с някаква субстанция. Погледнете ги тия дето не пушат, не пият, не друсат, не ядат месо, не говорят мръсно - баси скучните хора. Кой би се радвал на такъв. Ужас! Аз не съм пушач обаче непушачите като цяло са се превърнали в най-скучните хора.

03.12 2015 в 00:21

Китайските учени са измислили това изследване, защото искат да ни отмъстят заради оня ген, дето им липсва и лесно се напиват.

02.12 2015 в 16:10

Под "по-агреснивни" кво имат предвид? Да изтръскат още пари за борба с вредните навици? ;)

02.12 2015 в 13:00

Айде още едно оправдание на патологичния пушач - в гените му било, не че няма джигер за тая работа.

И интересно - като са само европейците, защо в Китай има такъв ръст на тютюнопушенето?