Хората често робуват на предразсъдъци и стереотипи, но ето десет неща - храни, навици, които отдавна са заклеймени като нездравословни, но всъщност имат и добри страни.
10
Сладолед
Сладоледът има нисък ГИ (гликемичен индекс). Това означава, че е храна, която бавно освобождава захарта, която съдържа. Чувствате се сити по-дълго време, отколкото с храни с висок ГИ. Поради тази причина, е по-малко вероятно да преядете със сладолед. 75 гр сладолед съдържа само 114 калории в сравнение с парче чийзкейк с 511 калории. Освен това, сладоледът се прави с мляко (би трябвало), което съдържа много важни хранителни вещества и витамини. Други хранителни вещества в сладоледа са биотин, йод, калий, селен, витамини А, В12, D, и К. Проучванията показват възможна връзка между консумацията на мляко и понижаването на риска от високо кръвно налягане, коронарна болест на сърцето, рак на дебелото черво.
Интересен факт: През 5 век преди новата ера, древните гърци продавани фунийки със сняг, подправен с плодове и мед на пазарите в Атина.
9
Мръсотия
Установено е, че хората, които са били изложени през ранното си детство на бактерии, вируси и паразити, имат по-силна имунна система и по-малко вероятно е да се разболеят. Научни изследвания са показали, че децата с куче у дома си е по-малко вероятно да страдат от алергии, а също редовните социални контакти може да намалят риска от левкемия с до 30%. Това са данни, които не са за пренебрегване. Така че, не се страхувайте от мръсотията
Интересен факт: Има 10 пъти повече бактериални клетки в човешкото тяло, отколкото човешки клетки! По-голямата част от тях са безвредни.
8
Стрес
Стресът е бичът на цивилизацията. Така казват всички. Но, това, което повечето хора не знаят е, че малко стрес може да ни направи по-здрави. В малки дози, за кратко, стресът помага да се стимулира имунната система на организма. В първия етап на стреса, наречен стадий на тревога (аларма) или "борба или бягство", тялото произвежда кортизол - хормон на стреса, който е полезен за организма. Той участва в разграждането на резервите от мазнини и аминокиселини в тялото, за да осигури енергия и поддържане на кръвната захар.
Интересен факт: Терминът "стрес" не е бил известен преди 1950г. До този момент е наричан просто притеснение.
7
Кофеин
Не само, че кафето е вкусно и е лек стимулант, но и има способността да отпуска мускулите, което е много полезно за хора с бронхиални заболявания - то може да облекчи симптомите на астмата. Освен това, кофеинът освобождава някои мастни киселини, които стават полезен източник на гориво за мускулите. Това, изглежда, е единственият сериозен страничен ефект от твърде много кофеин, но тази малка загуба на телесно тегло е опасна само, ако сте анорексичка. Кофеинът трябва да се избягва от хора, склонни към разтройство, защото отпуска и тези съответни мускули.
Интересен факт: Кофеинът може да бъде токсичен за животните, по-специално на кучета, коне и папагали. Той също така има много по-значим ефект върху паяците, отколкото върху хората.
6
Червено Вино
Червеното вино съдържа група от химични вещества, наречени полифеноли (а също и витамин Р), които е установено, че са много полезни за здравето. Те намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и рак. Виното също така е ефективно антибактериално средство срещу стрептококите (има ги в човешката уста), което може да помогне за намаляване на инфекциите. Подобрява когнитивните функции. Някои винени сортове имат допълнителни ползи за здравето: Каберне Совиньон намалява риска от болестта на Алцхаймер. Освен вече изброените ползи, то е пълно с антиоксиданти, които играят огромна роля за здравето на човешкото тяло.
Интересен факт: Гроздето е култивирано в райони на Грузия и Иран около 6000 г. пр.н.е..
5
Шоколад
Последните изследвания показват, че шоколадът е здравословен, че е нещо като панацея, лекарство-чудо, съчетано с приятен вкус и подобряващо настроението. Какаото или тъмният шоколад укрепва цялостно кръвоносната система, стимулира мозъка, потиска кашлицата, предотвратява разстройството и дори има антираково въздействие. Също като кафето, шоколадът може да е токсичен за много животни. Едно проучване на BBC, показва, че топенето на шоколада в устата повишава по-интензивно мозъчната активност и сърдечната честота, отколкото целувките, с ефект четири пъти по-дълъг след края на приемането. Редовни малки количества шоколад намаляват холестерола и вероятността за сърдечен удар.
Интересен факт: Шоколадът е използван като напитка още 1100 - 1400 преди новата ера.
4
Канабис
Канабисът е полезен при над 250 медицински диагнози. По тази причина е законен по лекарско предписание в редица страни. Смята се, че помага при артрит, астма, депресия, глаукома и болки. И за лечение на запек. Марихуаната е полезна и за притъпяване на страничните ефекти от терапии при рак, СПИН и хепатит. Канабисът е бил използван като лекарство в продължение на повече от 3000 години. Странно, но отглеждането и употребата на канабис е забранена в повечето страни.
Интересен факт: Съществуват доказателства за използването на канабис за немедицински цели - намерени са овъглени семена в Румъния, датирани от 3-то хилядолетие пр.н.е.
3
Бира
Умерената консумация на бира намалява опасността от мозъчни заболявания, инсулт и умствени увреждания. Освен това пивоварните дрожди (използвани при производството на бира) съдържат много хранителни вещества, които остават и в крайния продукт: магнезий, селен, калий, фосфор, биотин и витамини. Поради тази причина, бира понякога се нарича "течен хляб". През 2005 г. проучване на японски учени установи, че безалкохолната бира има силни противоракови свойства. Противно на общоприетото схващане за "биреното коремче" не е следствие от консумацията на бира, а по-скоро от системно преяждане и липса на физически упражнения.
Интересен факт: Бирата е една от най-старите напитки - от 6-то хилядолетие пр.н.е.
2
Пушене
Може да е парадокс, но има редица терапевтични употреби на никотина или пушенето. Например, при пушачите е по-малко вероятно да се наложи операция, осигуряваща допълнителна кръв към сърцето или ангиопластика, рискът от улцерозен колит е по-малък и дори развитието на сарком на Капоши (вид рак на лимфната система) е много по-рядко. Може би най-изненадващото е, че тютюнопушенето води до намаляване на алергичната астма. Има и голям брой доказателства за това, че при пушачите има драстично намален риск от развитие на болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Никотинът в момента се изследва за лечение на ADHD(синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност) и шизофрения.
Интересен факт: Тютюнопушенето се практикува от хората най-малко от 5 000 години пр.н.е.
1
Порнография
Заради яростната пропаганда срещу порнографията, малко сериозни научни изследвания са провеждани по този въпрос. Изглежда, че мъжете и жените, които гледат порнография, подобряват сексуалния си живот, знаят повече за секса и като цяло имат по-добро качество на живот. Може да е изненадващо, но едно изследване показва, че колкото повече се гледа порно, толкова по-добре. В обширно проучване, проведено в Австралия, по-голямата част от анкетираните са заявили, че гледането на порно е имало положителен ефект върху брака им.
Още нещо, което не е задължително свързано с порнографията: проучвания са установили, че хората, които имат два или повече оргазма седмично, живеят средно по-дълго от тези, които имат по-малко два оргазма седмично.
Интересен факт: Порнографията и движението против порнографията, както се подразбира, е понятие от Викторианската епоха (19 век), която е била изключително пуританска.
Източници:
1. Alzheimer’s disease is associated with non-smoking, Carol Thompson
2. Impact of Smoking on Clinical and Angiographic Restenosis After Percutaneous Coronary, Cohen, David J.; Michel Doucet, Donald E. Cutlip, Kalon K.L. Ho, Jeffrey J. Popma, Richard E. Kuntz
3. Smoking Cuts Risk of Cancer, United Press International
4. Caffeine: Perspectives from Recent Research, P.B. Dews
5. Using spider-web patterns to determine toxicity, R. Noever, J. Cronise, and R. A. Relwani
6. From psychological stress to the emotions: a history of changing outlooks, R. S. Lazarus
7. Effects of moderate alcohol consumption on cognitive function in women., Stampfer MJ, Kang JH, Chen J, Cherry R, Grodstein F.
8. Beer as liquid bread: Overlapping science, Bamforth, C. W
9. A dynamic partnership: celebrating our gut flora, C. L. Sears
10. Dairy’s Role in Managing Blood Pressure, the National Dairy Council
11. Ice Cream – What’s in a Scoop?, Pat Kendall
12. The Lost Civilizations of the Stone Age, Richard Rudgely
13. Medical Use of Cannabis in California, Dale Gieringer
14. Dark Chocolate Could Help Hearts, Emma Ross
15. Chocolate can do good things for your heart, skin and brain, Marjorie Ingall
16. Chocolate better than kissing, BBC News
17. Polyphenols and disease risk in epidemiologic studies, Arts, I.C. and P.C. Hollman
18. Antibacterial Activity of Red and White Wine against Oral Streptococci, Daglia, M.; A. Papetti, P. Grisoli, C. Aceti, C. Dacarro, and G. Gazzani
19. Cabernet Sauvignon Red Wine Reduces The Risk Of Alzheimer’s Disease, ScienceDaily
20. From red wine to polyphenols and back: A journey through the history of the French Paradox, D. W. de Lange
21. Now that’s what you call a real vintage: professor unearths 8,000-year-old wine, David Keys
22. Vice or Virtue? The Pros of Pornography, Matthew Hutson
23. Study concludes porn can be good for you, Nick Grimm
24. Sex and Death, Are They Related?, the British Medical Journal
25. Smoking and Parkinson's and Alzheimer's disease: review of the epidemiological studies, Fratiglioni L1, Wang HX.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
31.05 2015 в 19:35
За голяма част от другите неща съм съгласен макар много от тях да са леко спекулативни поради факта че представляват преди всичко корелации, чиито механизъм не е изяснен или дори доказан.
31.05 2015 в 02:39
Последни коментари