Открита е най-старата древноегипетска гробница, ориентирана към зимното слънцестоене

Ваня Милева Последна промяна на 21 ноември 2022 в 00:01 2501 0

Гробницата е некропола на Кубет ел-Хава (Асуан) е точно ориентирана към изгрева на зимното слънцестоене, по такъв начин, че слънчевите лъчи обливат със светлината си мястото, предназначено да приюти статуята на губернатор на град Елефантина. Кредит: University of Jaen and Malaga

Екип археолози от Университета в Малага (UMA) и Университета в Яен (UMA) разкрива най-старата древноегипетска гробница, ориентирана към зимното слънцестоене.

Гробницата (обозначена като № 33 или QH33) се намира в некропола на Кубет ел-Хава - обект на западния бряг на Нил срещу остров Елефантина и град Асуан. Кубет ел-Хава е служил като място за погребения на благородници и жреци от Старото и Средното царство на Древен Египет.

Обектът е точно ориентиран към изгрева на зимното слънцестоене, по такъв начин, че слънчевите лъчи обливат със светлината си мястото, предназначено да приюти статуята на губернатор на град Елефантина. Гробницата е разкопана за пръв път между 2008 и 2018 г. и се смята, че е мястото, където е погребан губернаторът Хекаиб-анкх, живял по време на XII династия около 1830 г. пр. н. е.

"Гробницата отлично регистрира целия слънчев цикъл, свързан с идеята за прераждането. Докато зимното слънцестоене е означавало началото на победата на слънчевата светлина над тъмнината, лятното слънцестоене обикновено е съвпадало с началото на ежегодното разливане на Нил, следователно и двете събития са имали важна символика, свързана с възкресението на починалия управник", заявяват изследователите от Университета в Малага в прессъобщение.

Проучванията на UMA с помощта на Dialux Evo - софтуер, който може да възпроизвежда положението на слънцето спрямо хоризонта в древността, показват, че египтяните са били в състояние да изчисляват положението на слънцето и ориентацията на лъчите му, за да проектират своите паметници.

Според статията, публикувана в научното списание Mediterranean Archaeology and Archaeometry, изчисляването на ориентацията на погребалния параклис и местоположението на статуята на управителя е ставало с помощта на дълъг един метър прът, квадрат и няколко въжета.

Освен това авторите обясняват, че египетският архитект не само е постигнал перфектната ориентация, но също така е проектирал неговия обем с голяма прецизност така, че да се избегне съвпадение с която и да е предишна гробница.

Архитектурният дизайн на тези гробници се различава значително от този на Старото царство с удължени пространства около тези оси, точно ориентирани към лятното и зимното слънцестоене.

Схема на осветяване на вътрешността на комплекса QH33 при (1) зимно слънцестоене, (2)  равноденствие и (3) лятно слънцестоене. Симулация с компютърен софтуер (Dialux Evo). Скала на интензитета на светлината в луксове. Кредит: Joyanes-Diaz et al.

Тъй като гробницата е изкопана от самия ландшафт, присъствието на слънцето е било решаващо за осветеността през единствената врата, която е действала като преходен праг за прожектиране на слънчевата светлина в помещението. Погребален комплекс № 33 следва надлъжната посока на оста на зимното слънцестоене.

Тази важна архитектурна конструкция на некропола отразява еволюцията на типичния горноегипетски погребален модел през Средното царство.

План и надлъжен разрез на Погребален комплекс № 33. Дължината (L) на изкопаното пространство изглежда е определена за постигане на постоянно осветяване на вътрешното пространство на гробницата през целия слънчев цикъл. По същия начин височината на вратата се регулира, за да позволи осветяването на нишата-светилище при всички слънчеви изгреви от зимното слънцестоене (WS) до лятното слънцестоене (SS). Кредит: Joyanes-Diaz et al.

Анализът на осветеността на архитектурното пространство през годината потвърждава, че вътре може да се наблюдава непрекъснатото движение на слънцето по време на неговия цикъл. Отправна точка на този анализ са тези пространствени резултати, като целта е да се намери обяснение за геометричната композиция и специфичния дизайн на различните архитектурни елементи, които правят този комплекс заоблен, красив и хармоничен.

"Погребалният комплекс QH33 е изграден след много специфично планиране, което преработва и усъвършенства модела на една общност, целяща да свърже небесната геометрия с географския пейзаж чрез тази архитектура", пишат авторите.

Схема на осветеност на вътрешността на QH33 между зимното (7) и лятното слънцестоене (1). По време на сезона на разливите Ахет (Akhet) (1-2-3-4) изгряващото слънце остава в коридора за достъп. Равноденствието отбелязва навлизането на слънцето в параклиса, докато стигне директно до светилището, когато слънцето постепенно осветява всеки от стълбовете. След като светилището (7) е осветено, слънцето започва отново да осветява колоните на параклиса при всяка зора, докато достигне точката на равноденствие (10), отбелязвайки началото на сезона на сушата или Шему (Shemu). Сезонът на сеитба или Перет (Peret) се случва между точките (5-6-7-8-9). Дизайнът на дължината на коридора за достъп установява промяната на сезона между Ахет, Перет и Шему в точката на равноденствие, както и измерването на всеки месец чрез прехода на светлината вътре в пространството. Кредит: Joyanes-Diaz et al.

Справка: SOLAR GEOMETRY AND THE ORGANIZATION OF THE ANNUAL CYCLE THROUGH ARCHITECTURE AND THE FUNERARY LANDSCAPE IN QUBBET EL HAWA
Joyanes-Díaz María, Martínez-De Dios Juan, Mozas-Calvache Antonio, Ruíz-Jaramillo Jonathan, Muñoz-González Carmen, Jiménez-Serrano Alejandro
Mediterranean Archaeology and Archaeometry
Vol. 22, No 2, (2022), pp. 209-235
DOI: 10.5281/zenodo.6815469

Източник: Researchers discovered Egypt’s oldest tomb oriented to winter solstice, University of Malaga

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !