Открити са 500 древни церемониални обекта на културите на маите и олмеките

Ваня Милева Последна промяна на 27 октомври 2021 в 11:55 3639 0

Изглед от въздуха на Aguada Fénix. Кредит: Takeshi Inomata

Важно проучване съобщава за откриването на почти 500 церемониални комплекса в Мексико с помощта на лазерно картографиране от въздуха. Смята се, че тези древни обекти са на поне 2500 години и са построени не само от маите, но и от друга мезоамериканска цивилизация, оставила своя отпечатък върху земята още по-рано - олмеките.

Миналата година международен екип от изследователи публикува революционно проучване, съобщаващо за откриването на най-старата и най-голяма монументална структура на цивилизацията на маите, открита някога. Това е гигантска изкуствена платформа с дължина 1,4 километра, използвана допреди повече от 1000 години за астрономически наблюдения.

Неизвестният досега обект Агуада Феникс (Aguada Fénix) е открит от археолозите в мексиканския регион Табаско, недалеч от река Усумацинта, използвайки въздушно проучване с LiDAR, революционна технология за лазерно сканиране, която е способна да разкрие отдавна изгубени характеристики на ландшафта, които са скрити и обраснали от вековни гори.

Агуада Феникс е построен около 1000 г. пр. н. е., векове преди маите да започнат да строят своите известни стъпаловидни пирамиди. Нейната конструкция предполага, че ранните общества на маите са били доста егалитарни и не са имали мощна управляваща класа.

3D изображение на обекта Aguada Fénix на базата на LIDAR. Кредит: Takeshi Inomata

След като откриват това необичайно съоръжение, изследователите решават да проверят колко широко разпространени са подобни обекти и дали LiDARите могат да се използват за откриването им - все пак тази техника е много скъпа и капризна.

Затова изследователският екип решава да използва публично достъпни данни от LiDAR, събрани от мексиканското правителство. Тези данни обикновено са с твърде ниска разделителна способност за археологически изследвания, но учените търсят определени закономерности, които не са били използвани преди това. И чрез комбиниране на тези данни с посещения на място и по-фокусирана LiDAR-на работа с висока разделителна способност, екипът успява да открие още 478 по-рано неизвестни древни съоръжения в мексиканските щати Табаско и Веракрус.

„Допреди няколко години бе немислимо да се изследва толкова голяма площ за толкова кратко време“, обяснява Такеши Иномата (Takeshi Inomata), водещ автор на новото изследване. "Общодостъпният LiDAR променя археологията".

Местоположение на намерените обекти и платформи. Кредит: Takeshi Inomata

Новооткритите обекти обхващат обширна територия, свързваща Агуада Феникс в низините на западните маи с по-старо древно място на изток,известно като Сан Лоренцо, за което се смята, че е центърът на цивилизацията на олмеките, датираща от поне 1200 г. пр.н.е. Проучването също така съобщава за откриването на по-голяма правоъгълна платформа в Сан Лоренцо, което показва убедителни връзки между древната цивилизация на олмеките и по-късната цивилизация на маите, която достига своя връх между 250 и 950 г. от н.е.

По-горе: Сравнение на правоъгълния отпечатък на Сан Лоренцо (горе вляво) и подобни други структури (Aguada Fénix е горе вдясно). Кредит: Takeshi Inomata

„Хората винаги са смятали, че обектът в Сан Лоренцо е уникален и различен от това, което се появи по-късно по отношение на организацията на територията“, коментира Иномата.

„Но сега доказахме, че всъщност Сан Лоренцо е много подобен на Агуада Феникс: има правоъгълна площ, заобиколена от ограждащи платформи“.

Ученият отбелязва, че маите вероятно са били вдъхновени от съграденото от своите предци, създавайки свои собствени религиозни сгради и обекти.

Основано на LIDAR изображение на церемониалното място в Буенависта. Кредит: Takeshi Inomata

Някои от обектите са ориентирани към изгрева на определени дати в мезоамериканския календар, което предполага, че ритуалните процеси включват космологични концепции, свързани със смяната на сезоните.

„Това означава, че те са представяли космологични идеи чрез тези церемониални пространства“, разказва Иномата . "В това пространство хората са се събирали според този церемониален календар."

Въпреки че все още има много неща, които все още не разбираме за значението, историята и еволюцията на тези стотици ритуални комплекси – с откритията, които предстоят години на изследвания за археолозите и антрополозите – ясно е, че олмеките и маите може да са споделяли повече отколкото предполагахме, буквално изграждайки своите общества и градове един до друг.

„Винаги е имало дебат дали олмекската цивилизация е довела до развитието на цивилизацията на маите или маите са се развили независимо“, коментира Иномата миналата година . "И така, нашето проучване се фокусира върху ключова област между двете."

Справка: Inomata, T., Fernandez-Diaz, J.C., Triadan, D. et al. Origins and spread of formal ceremonial complexes in the Olmec and Maya regions revealed by airborne lidar. Nat Hum Behav (2021). https://doi.org/10.1038/s41562-021-01218-1

Източник: Hundreds of Ancient Maya Sites Hidden Under Mexico Reveal a Mysterious Blueprint
PETER DOCKRILL, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !