Почти всички млади исландци смятат, че светът е възникнал в резултат на Големия взрив

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 януари 2016 в 09:00 7633 2

Кредит Iceland.is

Исландска църква.

В резултат на социологическо проучване, проведено в Исландия, стана ясно, че никой (буквално, 0) от младите исландци на възраст под 25 години, не вярва в идеята, че светът е създаден от Бог.

Вместо това, по-голямата част от младите хора (93.9%) смятат, че светът е създаден вследствие Големия взрив, а 6.1% от анкетираните нямат мнение за произхода на света.

Оказва се, че привърженици на идеята за креационизма сред младите хора в Исландия няма. За изследването уведомява Iceland Magazine.

Все пак този резултат е в противоречие с факта, колко млади исландци принадлежат към определена религия. Установено е, че 40,5% от тях смятат, че са атеисти, а 42% са се обявили християни. В същото време най-много религиозни живеят извън столицата Рейкявик - 90%, а повечето атеисти живеят в столицата (31.4%).

Сред хората под 25 години и тези, чиято възраст е между 25 и 44 години, има доста значителна разлика в разбирането им по въпроса за произхода на света. Сред хората на средна възраст, повечето (77,7%) също предпочита да смятат, че светът е възникнал вследствие на Големия взрив, но вече 10.1% вярват в сътворението от Бог. Тенденцията, че колкото в по-възрастен човек, толкова е по-вероятно да е религиозен продължава да се задържа. Сред тези исландци, които са по-стари от 55 години, 46.1% поддържат теорията за Големия взрив, но броят на християните вече е 24,5%.

Социологичното проучване е изготвено от организацията The Icelandic Ethical Humanist Association. Авторите заключават, че 46,4% от исландците се определят като религиозни, което е най-ниската цифра към днешна дата за страна. Като се има предвид разликите в отделните възрастови групи може да се очаква тенденцията за увеличаване на секуларизацията да продължи.

От друга страна има някои доказателства за възраждане на интереса към старите скандинавски богове. По-рано бе съобщено, че исландските защитници на елфите са блокирали изграждането на път през места, където, според тях, обитават елфи и са завели съдебно дело срещу изпълнителите на строителството.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.01 2016 в 13:06

Толкова сте изостанали в мисленето си... Още противопоставяте наука и религия и се забавлявате от това. :D Хората вече говорят за спонтанно едновременно възникване на нашата Вселена (време и пространство), а "големият взрив" си остава една спорна хипотеза. И все пак, със или без Голям взрив, науката и вярата във висша сила - Създател не се изключват взаимно.

17.01 2016 в 20:56

А при нас в училищата си разменят въшки и учат коледни стихитворения за Христос.