Приемът на парацетамол по време на бременост може да доведе до аутизъм, според ново изследване

Медикаментът често е предписван на бременните жени

Катя Димитрова Последна промяна на 07 юли 2016 в 10:00 7680 0

Кредит Wikipedia

Приемът на парацетамол (ацетаминофен) през бременността може да увеличи опасността от развитие на аутизъм или симптоми на хиперактивност при детето, пише Medical Express.

Това е първото по рода си проучване за връзката между медикамента и разстройствата от аутистичния спектър и хиперактивността. Според изследователи от ISGlobal allied centre в Барселона, приемът на често предписваното при бременни жени лекарство увеличава риска от поява на тези две болестни състояния с 30% както при момичетата, така и при момчетата.

Учените събрали данните от изследване сред 2644 двойки майки и деца. Майките били попитани за тяхното приемане на парацетамол през пренаталния период, клацифирано като „никога“, „понякога“ и „постоянно“. Точни дози те не могли да дадат. Данните сочат, че всеки 43 на 100 жени са приемали лекарството, докато са носили плода, или докато са кърмили детето.

След това специалистите провели различни тестове с техните деца и установили, че децата, чиито майки са вземали ацетаминофен, показват по-слаби резултати на когнитивните изпитвания. Малчуганите демонстрирали също разсеяност, импулсивност и проблемна визуална обработка.

В по-голяма степен симптомите се наблюдават в групата на момчетата.

Водещият автор на изследването Клаудия Авела-Гарсия (Claudia Avella-Garcia) обяснява, че засега учените измерват само симптоми, без да докладват сигурна диагноза при изследваните деца.

Според нейния съавтор д-р Жорди Жулвез (Jordi Júlvez), парацетамолът може да бъде вреден за развитието на нервната система по няколко причини. Основната е, че болкоуспокояващото облекчава спазмите, като въздейства върху канабиноидните рецептори в мозъка. Тези рецептори са пряко свързани с узряването и свързването на отделните неврони, съставляващи нервната система. Медикаментът може да появлие и върху функцията на имунната система или да бъде директно токсично за някои фетуси, които не могат да преработват токсините както възрастния организъм.

Проучването заключва, че широко разпространеното лекарство трябва сериозно да се ограничи по време на бременността и кърмаческия период. Учените посочват, че все пак са необходими и други изследвания, за да се потвърди връзката между парацетамола и рисковете за поява на аутистични разстройства и хиперактивност при децата.

Оригиналното изследване е публикувано в International Journal of Epidemiology.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !