Дебат за вредата от лекарствата, използвани в психиатрията

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 май 2015 в 10:07 19230 0

Кредит ebay.com

Психотропните лекарства, използвани в психиатрията по-скоро увреждат здравето, отколкото допринасят някаква полза и трябва да се използват само в острата фаза на заболяването, препоръчва известният датски медик Питър Гьотцше (Peter Gøtzsche).

Гьотцше твърди на страниците на британското медицинско списание The BMJ, че предимствата на психотропните (психоакивните) медикаменти са надценени, а нежеланите реакции се омаловажават.

Психиатърът твърди, че оценките в проучвания, спонсорирани от фармацевтичните компании, игнорират смъртните случаи, свързани с употребата на лекарствата. Сред приемащите антидепресанти самоубийствата са 15 пъти повече, отколкото се съобщава в официалната статистика на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ. Това се дължи на факта, че FDA счита за самоубийство само, ако е извършено 24 часа след приема на лекарството.

В Дания от невролептици, антидепресанти и успокоителни умират всяка година 3 693 човека. Ако екстраполираме тази стойност за Европейския съюз и Съединените американски щати, се оказва, че жертвите на психотропни лекарства са 539 000 души.

Гьотцше предлага да се намали изписването на психотропни лекарства с 98%, да не се изписват никакви антидепресанти, лекарствени средства срещу синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност и сенилна деменция (старческо слабоумие) и да се изписват само 6% от невролептиците и транквилантите. В психиатричните болници трябва да започнат мащабни програми срещу синдрома на пристрастяване у пациентите, които се опитват да откажат психоактивните лекарства.

Възгледите на Гьотцше срещат съпротива, а дебатът вече се пренесе и по страниците на големите британски издания.

Британският психиатър Алън Янг (Allan H. Young), твърди, че вредите и ползите от психотропните лекарства са същите, както при другите лекарства. Без тях не може да се осъществи дългосрочно лечение на тежки психични заболявания - те помагат на пациентите да се върнат към нормален обществен живот. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !