Ново изследване установи, че употребата на повече лют пипер се свързва с намален риск от обща смъртност, съобщава Science Daily.
Резултатите са публикувани в списание PLoS ONE.
Лечебните свойства на лютите чушки са известни от древността. Съвременните проучвания също показват, че пикантните подправки като чили, може да стимулира липидния метаболизъм в различни органи и тъкани и да намалят риска от хипертония и захарен диабет тип 2.
Но досега не бе проучено има ли употребата на връзка между лютите чушки и общата смъртност.
Учени от Университета на Върмонт провеждат мета-анализ на резултатите от националното проучване NHANES за годините 1984-1994. Те сравняват отговорите за честотата на употреба на чили с данни за смъртността от 2011 година. Причините за смъртта са били разделени на метакатегории, включващи всички сърдечно-съдови заболявания, злополуки и заболявания на бъбреците. В изследването са проучени случаите на 16 179 американци.
Средностатистическият любител на люти чушки се оказа млад никотинзависим латиноамериканец, женен, консумиращ алкохол, червено месо и зеленчуци. В сравнение с останалите респонденти, той има по-нисък доход, ниво на образование, но и ниво на холестерол.
При това любителите на чили са с намален риск от смърт, независимо от причините, за проучения почти 20 годишен период - 21,6 % спрямо средния 33.6 %.
Според авторите, въпреки че механизмът на този ефект не е напълно ясен, вероятно благотворното влияние на чилито се дължи на капсаицина. Този алкалоид играе роля в клетъчните и молекулярни механизми за предотвратяване на затлъстяването. Освен това капсаицинът стимулира коронарното кръвообращение и има антимикробни свойства. Тази статистика ще бъде проверена и с клинични проучвания.
Kъде се яде най-люто?
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари