Пристрастяването към люти чушки води до дълголетие

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 януари 2017 в 15:52 16459 0

Кредит The Morung Express

Ново изследване установи, че употребата на повече лют пипер се свързва с намален риск от обща смъртност, съобщава Science Daily.

Резултатите са публикувани в списание PLoS ONE.

Лечебните свойства на лютите чушки са известни от древността. Съвременните проучвания също показват, че пикантните подправки като чили, може да стимулира липидния метаболизъм в различни органи и тъкани и да намалят риска от хипертония и захарен диабет тип 2.

Но досега не бе проучено има ли употребата на връзка между лютите чушки и общата смъртност.

Учени от Университета на Върмонт провеждат мета-анализ на резултатите от националното проучване NHANES за годините 1984-1994. Те сравняват отговорите за честотата на употреба на чили с данни за смъртността от 2011 година. Причините за смъртта са били разделени на метакатегории, включващи всички сърдечно-съдови заболявания, злополуки и заболявания на бъбреците. В изследването са проучени случаите на 16 179 американци.

Средностатистическият любител на люти чушки се оказа млад никотинзависим латиноамериканец, женен, консумиращ алкохол, червено месо и зеленчуци. В сравнение с останалите респонденти, той има по-нисък доход, ниво на образование, но и ниво на холестерол.

При това любителите на чили са с намален риск от смърт, независимо от причините, за проучения почти 20 годишен период - 21,6 % спрямо средния 33.6 %.

Според авторите, въпреки че механизмът на този ефект не е напълно ясен, вероятно благотворното влияние на чилито се дължи на капсаицина. Този алкалоид играе роля в клетъчните и молекулярни механизми за предотвратяване на затлъстяването. Освен това капсаицинът стимулира коронарното кръвообращение и има антимикробни свойства. Тази статистика ще бъде проверена и с клинични проучвания.

Kъде се яде най-люто?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !