Римски театър е открит в основата на Стената на плача в Йерусалим (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 октомври 2017 в 00:00 7140 1

Кредит Israel Antiquities Authority

Подобното на театър съоръжение.

Израелски археолози твърдят, че са направили драматично откритие в непосредствена близост до Стената на плача в Ерусалим, разкривайки древен римски амфитеатър, погребан 1700 години, съобщава Управлението по антиките на Израел (Israel Antiquities Authority - IAA).

Разкопките в момента се провеждат под Арката Уилсън, която се намира в непосредствена близост до светото място в сърцето на Стария град.

"Това, което най-вълнуващо за тази невероятна структура е, че ние съвсем не очаквахме да го намерим тук", заяви археологът Джо Узиел (Joe Uziel) пред CNN. "Това подобно на театър съоръжение е побирало 200 души".

Но едва забележими улики сочат, че древната сцена никога не е била използвана, пише Live Science.

Екипът се е надявал да намери артефакти, които ще му помогнат да датира Арката на Уилсън.

Арката на Уилсън всъщност е единственият незасегнат, видим градеж, останал от комлекса на Храмовия хълм от втория период на храма. Арката, построена от огромни камъни, е последната от поредицата от такива арки, които някога са поддържали гигантски мост, водещ към Храма от запад. Арката се извисява високо над основите на Стената на плача и освен другите цели служи като пасаж за хората, които отиват в храма. Огромен акведукт също преминава над арката.

Арката на Уилсън. Wikimedia Commons

И точно тук по време на разкопките археолозите неочаквано се натъкват на погребания театър.

 "От изследователска гледна точка това е сензационна находка. Откритието бе истинска изненада. Когато започнахме работа, нашата цел бе Арката на Уилсън. Не си представяхме, че ще се отвори прозорец към тайната на изгубения театър в Ерунсалим. Подобно на голяма част от археологическите изследвания, се очаква да бъде намерено едно нещо, но в края на процеса се разкриват други открития, изненадващи и провокиращи мисълта. ... Но откриването на театралната сграда е истинската драма" - заяви екипът археолози.

Сградата е от 2-ри или 3-ти век сл. н.е. и вероятно е от времето на император Адриан, според специалистите.

Находката се описва като "сензационна" и потвърждава историческите летописи, които говорят за театър близо до Храмовия хълм. Например, Йосиф Флавий, римско-еврейски учен от първи век, описва театър по време на Втория храм (530 г. пр.н.е. до 70 г. от н.е.). 

Стената на плача е част от укреплението, което е охранявало Втория Храм, свещено място за евреите, разрушено от римляните през 70 сл.н.е.

Те предполагат, че е използвана като одеон - място за музикални и драматични представления.

 Джо Узиел сред разкопките. Israel Antiquities Authority

"През 70-та година храмът е разрушен, а градът се променя от еврейски в римски", заяви археологът Техила Либерман (Tehillah Lieberman) във видеото за откритието. "И част от тези промени е и тази сграда за развлечение или отдих, каквато се очаква да се намери във всеки римски град".

Театърът открит под арката не е голям - всъщност, това е "относително малка сграда в сравнение с известните римски театри", твърдят археолозите. Но като се има предвид малките му размери и местоположението му под арката, е възможно този театър да е "одеон" - малка сграда, използвана за акустични изпълнения, твърдят археолозите.

"Това може да е сграда, известна като булевтерион - сграда, в която градския съвет се събира, в този случай съветът на римската колония Елия Капитолина, [или] Римски Ерусалим", разказват археолозите.

Археологът Техила Либерман по време на обиколката за медиите. Israel Antiquities Authority

Въпреки това е малко вероятно артистите или политиците някога да са използвали амфитеатъра. Различни улики, като недовършено стълбище и недовършени релефи, те показват, че е бил изоставен преди влизането му в експлоатацията, обясняват археолозите.

Не е ясно защо амфитеатърът не е завършен, но е възможно въстанието на Бар Кохба, когато евреите се разбунтуваха срещу римляните, да има нещо общо с недовършеното състояние на театъра, разказват специалистите. За известно време въстаниците възстановяват независимостта на Юдея, но бунтът е потушен с масови насилия, довели до смъртта или изселването на голяма част от еврейското население на Палестина. Синедрионът е разпилян, като никой евреин под страх от смъртно наказание няма право да се доближава до Йерусалим

Може би строителството е започнало преди въстанието, но е било изоставено след началото на въстанието, казват специалистите.

И други незавършени сгради от този период са намерени в района на Стената на плача, добавят археолозите.

Стената на плача и Скалният купол в стария град на Йерусалим. Останките от римския театър са открити под стената.

"Това е наистина една от най-важните констатации през всичките ми 30 години работа във фондацията "Наследството на Стената на плача" (Western Wall Heritage), заяви директорът на фондацията Мордехай (Сули) Елиав (Mordechai (Suli) Eliav). 

Други находки под Арката на Уилсън са керамични съдове и монети. По време на неотдавнашните разкопки под арката археолозите откриха и осем каменни стени, поддържащи конструкцията и погребани под 8 метра почва.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

19.10 2017 в 13:48

Нямал е акт 16