Шотландско момче, копаейки в училищния двор, намира шедьовър на египетската скулптура. Как се е озовал там?

Ваня Милева Последна промяна на 28 ноември 2023 в 00:00 16013 0

Глава на статуя от червен пясъчник на близо 4000 години е открита в Мелвил Хаус, Шотландия, през 1952 г.

Кредит National Museums Scotland

Глава на статуя от червен пясъчник на близо 4000 години е открита в Мелвил Хаус, Шотландия, през 1952 г.

Шотландски археолози може би най-накрая са разрешили мистерията как древни египетски артефакти са се озовали заровени в училищни площи между 1952 и 1984 г.

Преди седемдесет и една години ученик от Шотландия е изпратен да копае картофи за наказание, когато открива древноегипетска статуя - първата в колекция от древноегипетски скулптури и артефакти, заровени на територията на неговото училище. Сега изследователите най-сетне са открили как артефактите са стигнали до Британските острови.

Между 1952 и 1984 г. няколко антични статуи са открити на територията на Мелвил Хаус - величествена сграда в графство Файф, в която са настанявани войници по време на Втората световна война и по-късно е служила като интернат. Учители и ученици са носили всяко ново откритие на музейните куратори и експерти, които са идентифицирали статуите като древноегипетски артефакти, но никой не е знаел как са се озовали там.

"Това е завладяваща колекция, още повече поради мистерията около нейния произход в тази страна", заявява Маргарет Мейтланд (Margaret Maitland), главен уредник на раздела Антично Средиземноморие в Националните музеи на Шотландия, където се съхраняват повечето предмети.

Древната колекция включва почти 4000-годишна глава на статуя, издълбана от червен пясъчник, която Мейтланд описва като "шедьовър на египетската скулптура"," както и няколко бронзови и керамични фигурки, датиращи между 1069 г. пр. н. е. и 30 г. пр. н. е. или точно преди римляните да превземат Египет като провинция.

Колекция от древноегипетски артефакти, открити на територията на Мелвил Хаус в Шотландия.Общо 18 артефакта са открити заровени около графство, величествена сграда в графство Файф, Шотландия. Кредит: National Museums Scotland

Общо 18 древноегипетски предмета са открити заровени около Мелвил Хаус - единствените артефакти от този вид, официално декларирани и описани в Шотландия. Сега за първи път изследователите разкриват историята за това как са пристигнали в имението и са били погребани там.

"Разкопките и изследването на тези находки в Мелвил Хаус е най-необичайният проект в археологическата ми кариера и се радвам, че сега разказвам историята изцяло", коментира Елизабет Горинг (Elizabeth Goring), бивш куратор в Кралския шотландски музей в Единбург (сега Национален музей на Шотландия).

Статуетка от глазирана керамика на Изида, кърмеща сина си Хор от древен Египет.Статуетка от глазирана керамика, изобразяваща египетската богиня Изида, кърмеща сина си Хор, бе открита на територията на Мелвил Хаус. Кредит: National Museums Scotland

През 1984 г. група тийнейджъри от Мелвил Хаус посещават Гьоринг в музея и донасят египетска бронзова фигурка, която един от тях е намерил с металотърсач на територията на училището. Гьоринг провежда разкопки и научава, че два допълнителни египетски обекта - главата от пясъчник и бронзова статуетка на бик Апис - са се появили преди това в имението, съответно през 1952 г. и 1966 г.

Гьоринг разкопава мястото и открива редица други древни артефакти, включително горната половина на остъклена керамична фигурка, изобразяваща богинята Изида, кърмеща сина си Хор, и керамична плоча с окото на Хор.

Предишните опити за определяне на произхода на тези предмети са останали безплодни, но сега изследователите смятат, че са донесени там от Александър Лесли-Мелвил, чиято титла е лорд Балгони - млад наследник на Мелвил Хаус, който пътува до Египет през 1856 г. и умира една година по-късно след завръщането му във Великобритания.

Статуетка с изображение на окото на Хор, открита в Шотландия.Гьоринг открива статуетка, показваща окото на Хор сред други древни египетски артефакти. Кредит: National Museums Scotland

Балгони може да е придобил колекцията по време на пътуванията си, тъй като консули и търговци на антики често са продавали древни артефакти на чужденци през този период според изявлението. След смъртта на Балгони членовете на семейството вероятно са преместили предметите в стопанска постройка, която по-късно е била разрушена, и са забравили за тях.

"Откриването на древноегипетски артефакти, които са били погребани в Шотландия повече от сто години, е доказателство за мащаба на колекционирането на антики от 19-ти век и неговата сложна история", отбелязва Мейтланд. "Бе вълнуващо предизвикателство да изследваш и идентифицираш такава разнообразна гама от артефакти."

"Увлекателната приказка" за това как египетски предмети са се появили в Мелвил Хаус съдържа "загадки, които може никога да не бъдат разгадани" каза Гьоринг. Тяхната история ще бъде публикувана в предстояща статия в списанието Proceedings of the Society of Antiquaries of Scotland.

Източник: Scottish boy digging for potatoes found 'masterpiece of Egyptian sculpture' on his school grounds. How did it end up there?, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !