Статуя на Буда е намерена в древен египетски пристанищен град

Новата находка хвърля светлина върху богатите търговски отношения между Рим и Индия

Ваня Милева Последна промяна на 05 май 2023 в 00:01 4200 0

Преден и страничен изглед на скулптурата на Буда

Кредит Ministry of Tourism & Antiquities

Детайл от 1900-годишната статуя на Буда, открита в Беренике, древен пристанищен град в Египет на Червено море.

Древната история изобилства с примери за междукултурни връзки, които са надхвърляли всякакви граници, дори преди телекомуникациите и пътуванията да са съществували по начина, по който ги познаваме днес.

Един такъв пример е открит в древния египетски пристанищен град Беренике на Червено море. Статуя на принц Сидхарта или Гаутама Буда на 1900 години. Това откритие хвърля допълнителна светлина върху търговските връзки между римски Египет и субконтинента Индия.

Статуята на Буда

Полско-американска мисия открива статуята "от римската епоха, докато копае в древния храм в Беренике", се казва в прессъобщение на египетското Министерство на туризма и антиките.

Статуята, изработена от средиземноморски мрамор и висока 60 см, е първата по рода си, открита западно от Афганистан. Намерени са и две монети от II век от централноиндийското царство Сатавахана.

Откриването на статуята е от голямо значение. Въз основа на стилистичните детайли изследователите смятат, че тя е изработена в Александрия около II в. сл. Забележителна черта на статуята е ореолът около главата ѝ, който е покрит със слънчеви лъчи, показващи сияйния ум на Буда. Буда е изобразен изправен и държи част от робата си в лявата си ръка. В непосредствена близост до него има и лотосов цвят.

Преден и страничен изглед на скулптурата на Буда. Кредит: Ministry of Tourism & Antiquities 

Буда или Сидхарта Гаутама, е живял в Южна Азия преди около 2550 години. Роден е като принц, който по-късно се отказва от богатството и материалните си притежания и търси просветление. Така той става Буда - дума, произлизаща от санскрит, която в будистката традиция означава "просветленият". Той е приеман от будистите за  учител, който е споделил своите прозрения, за да помогне на съзнателните същества да се освободят от страданието, причина за което е невежеството.

Разкопките на Беренике са съвместна работа на американски и полски изследователи, като американският екип е ръководен от Стивън Сидеботъм (Steven Sidebotham), историк от Университета на Делауеър, а полският екип е ръководен от Мариуш Гвизда (Mariusz Gwiazda), археолог от Варшавския университет. Сидеботъм работи на обекта от началото на разкопките през 1994 г., съобщава Smithsonian Magazine.

Беренике - централен търговски път на Римската империя

Беренике е основан през III в. пр.н.е. и в крайна сметка се превръща в едно от най-големите пристанища в контролирания от римляните Египет. Министерството на антиките разказва, че стоки като слонова кост, текстил и полускъпоценни метали са преминавали през града в продължение на много години, осигурявайки търговска връзка между Римската империя и Индия.

Руини в античното пристанище Беренике. Кредит: lkpro/Adobe Stock

"Днес Беренике е мрачно и запустяло място. Под бледосиньото небе плоските, безлесни червенопрашни вади на западната пустиня отстъпват място на ветровитите брегове на Червено море... въпреки че на мястото има руини на някои впечатляващи някога постройки - храм на Серапис, римска дестилерия за аромати и прекрасна баня - стените сега едва се издигат над височината на коленете. Въпреки това тези непривлекателни руини, които лесно се пропускат, докато шофирате нагоре по крайбрежието, са били място за акостиране на поколения индийски търговци, пътуващи към Римската империя...", пише известният историк Уилям Далримпъл (William Dalrymple) за The New York Review.

Историкът Уилям Далримпъл в статията си, озаглавена "Гарум Масала" (гарум е рибен сос, популярен в древен Рим, а масала е индийски час/подправка), представя индийска фигура от слонова кост от първи век от н.е. на духа на плодородието якши, открита в Помпей.

"Драматични археологически открития – включително мраморен Буда в Египет и буркани със средиземноморски гарум (рибен сос) и зехтин в Индия – накараха учените радикално да преоценят размера и значението на търговията между древен Рим и Индия", коментира Уилям Далримпъл.

През последните години при разкопките в Беренике са открити и други артефакти, които свидетелстват за смесването на културите в града, включително надпис на санскрит, датиращ от времето на император Марк Юлий Филип, известен като Филип Арабски (управлявал от 244 до 249 г.). Фактът, че надписът е намерен в Египет, е още едно доказателство, което показва колко взаимосвързана е била Римската империя със своя древноиндийски партньор.

Друго завладяващо откритие е направено през 1999 г., когато археолозите откриват буркан, пълен със 17 килограма зърна черен пипер, вграден в пода на двора на храм в Беренике. По онова време черен пипер се отглеждал само в Югозападна Индия, което показва как Беренике е действал като важен център в древната търговска мрежа.

"Днес чуваме много за глобализацията, но през първия век от християнската ера е съществувала "глобална икономика", свързваща Европа, Африка и Азия, и град Беренике е идеален пример за това", заключава Сидботъм.

Източници:

Archaeologists Unearth Buddha Statue in Ancient Egyptian Port City, Smithsonian Magazine.

Statue Reveals Buddhists Likely Mingled with Roman’s In Egypt, Ancient Origins

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !