Злато, сол и ислям: Историята на Кумби Салех

Ваня Милева Последна промяна на 05 май 2023 в 00:01 4391 0

Империята Гана се издига главно благодарение на търговията със злато, както и от мед, желязо и со

Кредит Ancient Connection / YouTube

Империята Гана се издига главно благодарение на търговията със злато, както и от мед, желязо и сол.

Кумби Салех е бил един от най-важните икономически центрове в Западна Африка по време на своя разцвет около 9 век. Този богат търговски град някога е бил средище на търговия, селско стопанство и минно дело, дейности, които са били в основата на неговата силна икономика. 

Но защо е бил изоставен от хората през 14 век? Откритите артефакти в руините на Кумби Салех дават на историците  представа за неговото богато и трагично минало.

Построен от народа сонинке

В основата на историята на Кумби Салех е народът сонинке, динамична и предприемчива етническа група, изковала една от най-мощните империи в Западна Африка: Империята Гана.

Кумби Салех, важен търговски център в Ганайската империя. Кредит: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Кумби Салех е основан през 4-ти век от новата ера от народа сонинке, които са били известни със своите умения в земеделието и търговията. Те изграждат широка мрежа от търговски пътища, които пресичат саваните и горските райони на Западна Африка, свързвайки ги с оживените пазари на Северна Африка и средиземноморския свят. Тези маршрути дават възможности на хората сонинке да търгуват със злато, сол, слонова кост и други ценни стоки, натрупвайки за кратко време значително богатство и власт.

Империята Гана се издига главно благодарение на капитализирането на търговията със злато, както и от мед, желязо и сол. Кредит: HomeTeam History / YouTube

Кумби Салех е бил центърът на търговските и политически дейности на империята Гана, привличащ търговци, учени и авантюристи от целия континент. Градът е бил известен със своето богатство и изтънченост, добре планирани улици, пищна архитектура и сложна политическа система. Разнообразното му население е включвало освен народа сонинке, арабски и берберски търговци и много други, създавайки истинска смесица от култури и вярвания.

Диобе, владетел на град Бакел от колониалната епоха на Сонинке, със своите съветници. Кредит: Public domain

Хората сонинке са изиграли ключова роля във възхода и падението на империята Гана и тяхното наследство и днес все още може да се види в Западна Африка. Съвременните Мали и Сенегал, наред с други страни, са убежище на значителни популации от хората сонинке, които продължават да поддържат своите културни традиции и наследство.

Процъфтяващият град на солта и златото в Сахара

Златото е било валутата на Кумби Салех, а империята Гана го е имала в изобилие. Регионът бил богат на златни залежи и империята контролирала производството и разпространението на този благороден метал в цяла Западна Африка.

Златото обикновено се добива по онова време на територията на днешна Гана и се транспортира до Кумби Салех за продажба на арабски и берберски търговци. Оттам то си проправя път на север през Сахара към Северна Африка и средиземноморския свят, разпространявайки новината за съкровищния град, наречен Кумби Салех.

Солта е другата стока, която превръща Кумби Салех в основен търговски център. Градът е бил разположен близо до солните мини Тагаза в днешно Мали, които са били най-големите и важни солни мини в Западна Африка. Туарегите добивали солта и я транспортирали до Кумби Салех, където е била разменяна за злато, платове и други стоки.

Икономиката на Кумби Салех обаче не е ограничена до мини и търговия. Градът е бил земеделски център, като фермерите са отглеждали култури като просо, сорго и ориз. Разположен в края на региона Сахел, градът е имал плодородна почва и надеждно водоснабдяване, което го прави идеално място за земеделие. Фермерите от Кумби Салех търгували с реколтата си с други региони на Западна Африка, създавайки жизнена икономика.

Воини сонинке, 1890 г. Кредит: Jeanniot (gravure). Bibliothèque nationale de France,  Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Кумби Салех наистина е бил град на богатство и просперитет заради местоположението си в центъра на транссахарската търговска мрежа, контрола върху златото и солта и процъфтяващата селскостопанска икономика.

Претопяващото влияние на исляма

Кумби Салех може и да не е била мюсюлманска държава, но все пак е била смесица от ислямско влияние, което е оставило незаличима следа в историята на региона.

Ислямът е донесен в Кумби Салех от арабски и берберски търговци, които са прекосили пустинята Сахара, за да търгуват със Западна Африка. Религията скоро пуска корени и започва да се разпространява в цялата империя Гана, като много от управниците на града я възприемат като своя. До 11 век ислямът се превръща в доминираща религия в Кумби Салех и други големи градове на империята.

Голямата джамия на Джене от 13-ти век, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, е превъзходен пример за сахелския архитектурен стил, преобладаващ в района на Кумби Салех в Западна Африка. Кредит: Public domain

Градът се превръща в убежище за мюсюлмански учени, търговци и религиозни водачи, привличайки хора от всички краища на ислямския свят. Голямата джамия, внушителна сграда, построена през 9-ти век, е центърът на религиозния живот в града, а също и образователен център, в който работят изтъкнати мюсюлмански учени и учители. Джамията се утвърждава като важно място за поклонения и привлича мюсюлмани от цяла Западна Африка и извън нея.

Голямата джамия е само една от многото ислямски институции, построени из целия град. В Кумби Салех е имало няколко медресета (училища), библиотеки и религиозни центрове, които са помогнали за разпространението на ислямското знание и култура в целия регион. Тези институции са доказателство за богатството, силата и културното влияние на града и са изиграли централна роля в оформянето на развитието на исляма в Западна Африка.

Упадъкът и загадъчното изоставяне на Кумби Салех

Няма еднозначно обяснение защо Кумби Салех е бил изоставен, но историци и археолози представят няколко теории, за да обяснят мистериозното му изоставяне. Една от възможностите е тежка суша или екологична катастрофа да е засегнала региона така, че да направи невъзможно изхранването на населението. Друга теория е, че нашественици като мюсюлманските Алморавиди са завладели града, налагайки властта си и променяйки завинаги региона.

Упадъкът на транссахарските търговски пътища също може да е изиграл роля за гибелта на Кумби Салех. Тъй като търговията се измества към крайбрежните пътища и икономиката на Западна Африка се променя, значението на града като търговски център може да е намаляло, което е довело до евентуалното му изоставяне.

Но Алморавидите са тези, които нанасят последния удар, нахлувайки от Северна Африка. Техните набези са били твърде тежки за Кумби Салех и други градове в империята, което довежда до нейния окончателен упадък. Те завладяват града, налагат своя собствена религия и завинаги променят региона.

Падането на Кумби Салех е било трагичен резултат от комбинация от вътрешни и външни фактори, включително политическа нестабилност, въздействие върху околната среда, спад в търговията със злато и нашествието на Алморавидите. Това е било повратна точка за империята Гана, която бавно губи властта си над Западна Африка.

Точната причина за изоставянето на града остава спорна тема сред историците, но едно е ясно: Кумби Салех никога не връща предишния си блясък.

Богатото наследство на Кумби Салех продължава да живее

Като обект на световното наследство на ЮНЕСКО, продължават усилията за запазване и защита на този важен обект за бъдещите поколения.

Разкопките продължават да откриват артефакти, които дават представа за икономическия, политическия и религиозния живот на града, разкривайки картината на някогашна велика империя, която загива заради няколко трагични фактора. Днес останките на Кумби Салех напомнят за богатото наследство на империята.

Източник: Gold, Salt, and Islam: The Story of Koumbi Saleh, Ancient Origins

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !