Как малкият ледников период е накарал викингите да напуснат Гренландия

Ваня Милева Последна промяна на 20 април 2023 в 00:01 8898 1

 Илюстрация показва викингски кораб, заобиколен от китове и айсберги в Гренландия

Кредит Library of Congress, Harper's weekly, v. 19, (1875 Sept. 25), p. 780.

Илюстрация показва викингски кораб, заобиколен от китове и айсберги в Гренландия.

Една от големите загадки на археологията е съдбата на викингите, които колонизират Гренландия през 80-те години на 10-ти век и живеят там близо 500 години преди да напуснат. Няма писмена или дори устна история, която да обясни изчезването им, но ново изследване на покачването на морското равнище по крайбрежието на средновековна Гренландия предполага, че драматичното покачване на морето може би е било основният фактор. Фермите им, разпръснати по периферията на зелената обработваема земя на крайбрежна Гренландия, са били подложени на  покачващото се морско равнище с цели 3,3 метра по времето, когато са живели там.

Ново проучване оспорва предишните идеи за причините, поради които викингите са изоставили своите селища в Гренландия. То установява, че това напускане на Севера не е предизвикано от политически спорове или социални вълнения, а от малкия ледников период, предизвикал покачване на морското равнище.

Епохата на викингите, определяна от големия напредък в откривателството, търговията и набезите по крайбрежието на Европа, започва около 793 г. с нападението над манастира Линдисфарн в Англия. В северната част на Атлантическия океан, в Гренландия, викингските заселници се занимават със земеделие от 985 г. до 1450 г., преди внезапно да изчезнат. Досега причината за бързото отпътуване на викингите от Гренландия представляваше озадачаваща историческа загадка.

Сега обаче ново проучване на екип от Харвардския университет, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), показва, че "повишаването на морското равнище" е изиграло основна роля за изоставянето на викингските селища в Гренландия.

Критична точка на приливите и отливите

В началото на X в. скандинавските заселници в Гренландия, които са потомци на първите викингски откриватели на острова, създават две основни селища, известни като Източното селище и Западното селище. Според доклад в Harvard Magazine, Мариса Бореджин (Marisa Borreggine), водещ автор на новата статия, разказва, че са изказани много теории, които обясняват защо викингите са изоставили своите селища в Гренландия.

Според Бореджин досега повечето историци са поддържали тезата, че гренландските викинги са "преживели социални вълнения, икономически сътресения и политически проблеми". Изследователката обаче заявява, че наред с тези предизвикателства бързо променящата се околна среда вероятно е довела до "критична точка", преди викингите да изоставят селището.

Скандинавските колонисти създават селища в южна Гренландия, като често разполагат фермите си във фиорди. Кредит: (Map) J. You/ Science; (Data) NABO and C. Madsen

Никой не е очаквал настъпването на малкия ледников период

В новото изследване се казва, че изоставянето на Гренландия от викингите е станало заедно с настъпването на "малкия ледников период", по време на който увеличаването на морския лед е довело до значително застудяване на климата в Гренландия, което е довело до по-кратки вегетационни сезони. Това значително затруднява скандинавските заселници да изкарват прехраната си чрез земеделие и търговия през океана.

Бореджин разглежда внимателно публикуваните по-рано геоморфологични и палеоклиматични данни и ги сравнява с глациоизостазията (от латински glacies - "лед", др. гръцки ἴσος - "равен", "еднакъв" и στάσις - "състояние") - процесът, при който земната кора реагира на промените в натоварването от ледниците по време на ледниковите периоди.

С нарастването или топенето на ледниците глациоизостазията влияе върху гравитационното поле на Земята, както и върху оста ѝ на въртене и деформацията на земната кора, обяснява Бореджин.

Пропъдени от двойна атака

В резултат на глациоизостазията се образуват огромни ледени покривки, а тежестта на леда води до потъване на земната кора. След това, когато ледът се разтопи, сушата възстановява надморската си височина, което води до промени в морското равнище и засяга крайбрежните райони. Бореджин заявява, че "за първи път" екипът е успял да оцени неравномерните изменения на морското равнище, което им позволява да преценят с точност защо викингите са изоставили точно Източното селище.

Докладът на Харвардския университет описва откритията на изследователите като "поразителни".

Нарастващата маса на ледената покривка води до две критични промени в местната среда. Първо, самата тежест на ледника деформира земната кора, карайки земята под него да потъне. Освен това "не само земята се свлича надолу, но и повърхността на морето се издига нагоре - "така че това е двоен удар", отбелязва Бореджин.

Това е направило Източното селище по-податливо на наводнения. 

Наситените със сол ниви са принудили викингите да напуснат Гренландия

Новото проучване заключава, че по време на Малкия ледников период заселниците в Гренландия са били подложени на покачване на морското равнище с до 3,3 метра. Цели 204 квадратни километра от Източното селище са наводнени в последните етапи на викингската колония. Около 60 % от фермите са били на 500 метра от наводнението, а около три четвърти от тях са били на 1000 метра, откриват Бореджин и нейните колеги.

Тъй като Малкият ледников период е причинил насищане на полетата им със сол, Бореджин заключава, че скандинавските заселници в Гренландия са се опитали всячески да се адаптират към променящия се климат, но не са могли да направят нищо, за да го спрат, което в крайна сметка е довело до изоставянето на острова.

Въпреки че оттогава океанът се е оттеглил (тъй като днес ледената покривка изтънява и сушата се издига), разказва Бореджин, все още има някои места на викингите в Западна Гренландия, които са под водата.

„Би било наистина интересно да можем да датираме всички селища“, започвайки от брега и достигайки вътрешността, „за да видим дали е имало организирано отстъпление“, както предполагат някои археолози. „Това би подкрепило идеята, че те са се опитвали да се адаптират възможно най-добре“ към надигащото се море.

Руините на църквата Хвалзи (Hvalsey), стара скандинавска църква, която се намира във фиорда Хвалзи или Qaqortukulooq, недалеч от Какорток, най-големият град в южната част на Гренландия. Архитектурата изглежда много подобна на скандинавските сгради от 14 век. Църквата е в района, който норвежците нарекли Eystribyg, Източното селище, когато викингите се заселили в Гренландия около 985 г. Под стените на тази църква има гробове от по-ранни етапи на използването ѝ. Църквата Хвалзи се споменава в няколко късносредновековни документа като една от 10-14 енорийски църкви в Източното селище. Църквата все още е използвана през 1408 г. Руините на църквата са най-добре запазената сграда от скандинавския период и е забележително добре изградена от дялан камък, което е причината да оцелява и днес. Правителството на Гренландия кандидатства църквата да бъде одобрена като обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Кредит: Wikimedia Commons

Последният писмен запис за живота на викингите в Източното селище е за сватба в църквата Хвалзи през 1408 г., когато местна жена на име Сигрид се омъжва за капитана на гостуващ кораб от Исландия и се връща у дома с него. След това не се чува нищо повече от Гренландия и когато редовният контакт с Европа е възстановен през 1721 г., не остава никакъв спомен за съдбата на заселниците.

Справка: Sea-level rise in Southwest Greenland as a contributor to Viking abandonment
Marisa Borreggine, Konstantin Latychev, Sophie Coulson and Richard B. Alley
Proceedings of the National Academy of Sciences April 17, 2023 120 (17) e2209615120 https://doi.org/10.1073/pnas.2209615120 

Източник: 

What Happened to the Vikings in Greenland?, Harvard Magazine

How the Little Ice Age Caused Greenland Vikings to Jump Ship, Аncient Оrigins

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

24.04 2023 в 18:25

Брей тази земя, как не изчезна от натиска на токова лед. Освен това се твърди, че ледниковите периоди намаляват морското равнище. Тогава да приветстваме жегата защото ще ни спаси от натикването на земята в морето или поне геолозите да вземат да се разберат с идеолозите на климатичния апокалипсис от какво да се страхуваме.