Най-ранното споменаване на Один, „царя на боговете“, намерено в съкровища от Дания

Ваня Милева Последна промяна на 13 март 2023 в 00:01 10725 0

Брактеат - висулка, щампована върху тънко парче злато

Кредит Arnold Mikkelsen, National Museum of Denmark

Надписът изглежда се отнася за нордически владетел, чието лице е изобразено в центъра на медальона, и може би показва, че е "човекът на Один".  

Златен медальон, открит неотдавна в Дания, носи най-ранния известен надпис с името на скандинавския бог Один.

Археолозите смятат, че медальонът, който технически е известен като брактеат и е изработен от тънко, щамповано злато, датира от V в. от н.е., което го прави със 150 години по-стар от предишния най-стар известен артефакт, в който се споменава скандинавската митология.

"За първи път в историята на света се споменава името на Один", обяснява пред Live Science Лисбет Имер (Lisbeth Imer), рунолог и експерт по писмеността в Националния музей на Дания. "Това означава, че скандинавската митология вече може да бъде датирана чак до началото на V век".

Брактеатът - висулка, щампована върху тънко парче злато - съдържа надпис с рунически букви, който гласи "Той е човекът на Один" в ранна форма на староскандинавски език. Кредит: Arnold Mikkelsen, National Museum of Denmark

От другата страна на брактеата е отпечатана силно износена украса, която включва кон, но няма надпис. Кредит: Arnold Mikkelsen, National Museum of Denmark

Надписът, изписан с букви, наречени руни, гласи: "Той е човек на Один" и името "Яга" или "Ягаз" на ранна форма на староскандинавски език. Смята се, че се отнася за собственика му - вожд или цар от желязната епоха, който може би е твърдял, че богът е негов прародител.

"Мисля, че текстът се отнася до централния мотив, изобразяващ мъж с кон, който представя местния велможа или цар, представящ се за потомък на царя на боговете и бога на царете Один", разказва Имер. "Имаме и други литературни доказателства, че царете са обичали да се представят за потомци на боговете."

Надписът е дешифриран от лингвиста Кристер Васхус (вляво) и рунолога Лисбет Имер (вдясно) в Националния музей на Дания. Това е най-ранният известен надпис, в който се споменава Один. Кредит: John Fhær Engedal Nissen, National Museum of Denmark

Имер и нейният колега, лингвистът Кристер Вашус (Krister Vasshus), прекарват повече от година в дешифриране на руническия надпис върху брактеата, която е част от внушително златно съкровище, открито през 2021 г. в Ютланд, Дания. Съкровището е съдържало почти 1 килограм злато и сега е известно като "Винделевското съкровище" на името на близкия град.

Староскандинавски богове

Брактеатът е част от заровеното във Винделев съкровище от златни предмети, някои от които датират от V в. от н.е., което е открито през 2021 г. в източната част на датския регион Ютланд. Кредит: Conservation Center Vejle

В скандинавската митология Один е върховният бог и бог на смъртта, мъдростта, магията и руните, Той е "Вседържител" на боговете и смъртните. Въпреки че в скандинавския пантеон имало десетки божества, Один бил един от трите основни богове, почитани в скандинавската религия, заедно с Тор и Фрея.

Один често е изобразяван само с едно око, защото според легендата той издълбал другото си око, за да получи несравнимо знание. Той е и нордическата форма на германския бог Вотан, въпреки че изглежда е имал две очи.

Смята се, че златните предмети в съкровищницата от Винделев са принадлежали на вожд или местен цар от желязната епоха. Те са били създадени от опитни занаятчии и не е известно защо точно са били погребани.

Смята се, че златните предмети в съкровището от Винделев са принадлежали на нордически вожд от желязната епоха или на местен цар. Те са създадени от квалифицирани занаятчии и не е известно защо са били погребани. Кредит: Vejle Museums

"Това е било време, когато религията е била по-интегрирана в ежедневието", разказва Имер. "Лидерите на обществото са отговаряли за култовите дейности и извършването на ритуали, за да поддържат добри отношения с боговете."

Трудно е обаче да се разтълкуват малките руни, защото думите се преливат една в друга без интервали и защото името "Один" е изписано като "Wodnas", а не в правилната форма "Wodinas" - вероятно защото е написано на ранна форма на нордическия език, наречена протонордически, разказва Имер.

Протовикинги

Съкровището от Винделев е заровено в началото на VI в. от н.е. под къща на няколко километра от град Йелинг, който през X в. става център на викингска Дания. Кредит: Vejle Museums

Археолозите смятат, че скандинавците произхождат от северногермански народи, които мигрират в Дания и други скандинавски страни от около четвърти до първи век пр.н.е. След осми век от н.е. мореплавателите сред тях стават известни като викинги, плячкосващи Европа. За известно време те създават колонии в части от Британия, Франция, Исландия и Гренландия. Някои викинги дори стигат до Фарьорските острови и Нюфаундленд в днешна Канада.

Съкровището от Винделев обаче произхожда от "протовикингската" епоха, преди скандинавците да станат известни (и да се страхуват от тях) като викинги.

Общо повече от 1000 златни брактеати са открити из Северна Европа, а над 200 от тях имат надписи.

"Надписът върху брактеата на Один всъщност е копиран върху една от другите брактеати от Виндев с малко по-различен мотив", отбелязва Имер. "Но майсторът, който е копирал надписа, не е разбрал правилно формулировката, така че на много места просто е издълбал някакви случайни щрихи и линии."

Изглежда също така, че копираният брактеат е отпечатан от същата матрица като друг, намерен през 1852 г. на датския остров Фунен и предаден на Националния музей, въпреки че надписът му така и не е разшифрован.

"И така, Националният музей притежава надпис с думата Один от 170 години - но доскоро не знаехме", коментира Имер.

Източник: Earliest mention of Odin, 'king of the gods,' found in treasure hoard from Denmark
Tom Metcalfe, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !