Меч с украса от злато и сребро хвърля нова светлина върху походите на викингите

Ваня Милева Последна промяна на 20 юли 2022 в 00:01 9386 0

Викингски меч
Дръжката има уникални детайли в злато и сребро и изящни детайли, неизвестни досега. Кредит: Консерватор Cora Oschmann/Museum of Archaeology/ University of Stavanger

Мечът е намерен на три части от двама ентусиасти с детектори за метал, независимо един от друг, в района на Йоте/Гаусел в областта Ставангер в Югозападна Норвегия, който вече е известен с гроба на така наречената кралица Гаусел. Намерен през 1883 г., той се смята за един от най-богатите женски гробове от епохата на викингите.

Подобно на жените, погребани в кораба "Осеберг", кралицата на Гаусел е имала със себе си в гроба богати артефакти от Британските острови.

Мечът би трябвало да е бил един от най-зрелищно украсените и най-тежки видове мечове от епохата на викингите. Острието липсва, но дръжката има уникални детайли от злато и сребро и изящни подробности, непознати досега.

В Норвегия са открити само около 20 такива меча - от общо около 3000 находки на викингски мечове.

Богата и сложна украса

В момента мечът се съхранява в Музея по археология към Университета в Ставангер. Все още е трудно да се видят детайлите по дръжката, но украсата включва позлатени елементи от типичните животински стилове, които се срещат през желязната и викингската епоха, между около 550 и 1050 г.

"Много е вълнуващо да работиш по находка като тази. Работата е предизвикателна, но ежедневно откриваме нови детайли", разказва консерваторът Кора Ошман (Cora Oschmann), отговаряща за консервацията.

В дръжката има и геометрични фигури от сребро, изработени с т.нар. техника niello. Това означава, че за направата на черни ивици в среброто е използвана някаква метална смес.

Мечът е в процес на консервация. Кредит: Archaeology Museum/ University of Stavanger

Двата края на напречния гард са оформени като животински глави.

"Техниката е с много високо качество, а както пищната и сложна украса, така и специалното оформяне на напречния гард правят тази находка наистина уникална", коментира археологът Занет Гльорстад (Zanette Glørstad) от музея.

Най-вероятно е внесен

Този конкретен вид меч е срещан както в Източна, така и в Западна Европа. Малкото мечове от този тип, намерени в Норвегия, най-вероятно са били внесени.

"Но е възможно да си представим, че копия на този тип мечове са били изработвани от много умели ковачи на мечове в Норвегия", посочва Занет Гльорстад.

"Украсата подсказва, че мечът е изработен във Франция или Англия и че може да бъде датиран в началото на 800-те години, подобно на меча, намерен на остров Ейгг", посочва Гльорстад.

Норвегия и Британските острови

Преди това е изказвано предположение, че районът на Йоте/Гаусел е бил отправна точка за мащабни съюзи и грабежи.

Ето как изглежда мечът, когато консерваторът Кора Ошман е съединила парчетата. Кредит: Консерватор Cora Oschmann/Museum of Archaeology/ University of Stavanger

"Местоположението на находката, в близост до кралицата на Гаусел, означава, че трябва да погледнем по нов начин на целия район Йоте/Гаусел", коментира Хакон Рейерсен (Håkon Reiersen), изследовател в Археологическия музей в Ставангер.

"Изключителната колекция от внесени впечатляващи находки, свързани както с мъже, така и с жени в този район, показва, че той е бил важен център за контактите през Северно море", разказва Рейерсен.

Ентусиастите, използващи металотърсачи, веднага предават находките си в Дирекцията за културно наследство, както изисква норвежкото законодателство. Това дава гаранция, че Музеят по археология към Университета в Ставангер веднага може да се погрижи за частите и да започне консервационни работи.

Мечът ще бъде изложен в Археологическия музей към Университета в Ставангер, когато консервационните работи приключат.

Източник: Unique sword casts new light on Viking voyages across the North Sea
Elin Nyberg, University of Stavanger

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !