Татуировка със символ "Христос" е открита върху тяло на 1300 години в Судан

Ваня Милева Последна промяна на 25 октомври 2023 в 10:15 3066 0

Виждаме три изображения: вляво дигитална снимка на татуировката, в средата подобрено изображение и вдясно черно дигитално изображение.

Кредит Kari A. Guilbault

Снимки и дигитална илюстрация на татуировките със символа "Хи-Ро" и гръцките букви алфа и омега, открити върху тялото в Газали.

Учени са открили в Судан татуировка, свързана с Исус Христос върху тяло на 1300 години, изкопано в гробище близо до средновековен манастир.

Едва за втори път се открива татуировка от средновековна Нубия, се казва в изявление на Полския център за средиземноморска археология (PCMA) към Варшавския университет, чиито членове провеждат разкопки и проучвания на обекта Газали. Нубия е регион, който обхваща части от съвременен Египет и Судан.

Намерена на десния крак на човек, който вероятно е мъж, татуировката има символа "Хи-Ро", заедно с гръцките букви алфа и омега, се казва в изявлението.

Символът "Хи-Ро" съчетава гръцките букви "Χ" и "ρ", за да образува съкратен запис на името на Христос, се казва в изявлението, като се отбелязва, че това съкращение се появява около 324 г. сл. н.е., когато Константин става император на Римската империя. Буквите алфа и омега са първата и последната буква от гръцката азбука и представляват християнската вяра, че Бог е началото и краят на всичко, се казва в изявлението.

Местоположението на татуировката на десния крак е интригуващо, тъй като Христос според библейските сведения е имал пирон, забит в това място по време на разпъването му, обясняват за Live Science Робърт Старк (Robert Stark), биоархеолог от PCMA, и Кари Гилбо (Kari Guilbault), биоархеолог, който изучава практиките за татуиране в Университета Пардю в Индиана. в съвместно писмен имейл. Старк и Гилбо са част от екипа, открил и анализирал татуировката.

Въпреки че татуировката показва, че човекът е християнин, не е ясно дали е бил монах, коментират Старк и Гилбо. Индивидът не е бил погребан в същото гробище като монасите от манастира, а по-скоро в гробище, което може да е било използвано от хора от близките общности, разказват Старк и Гилбо.

Радиовъглеродното датиране показва, че човекът е живял някъде между 667 и 774 г. По това време християнството е било основната религия в региона и следователно "много разпространено", отбелязват Старк и Гилбо. Индивидът вероятно е бил на възраст между 35 и 50 години, когато е починал.

Тялото е намерено при разкопки, проведени през 2016 г., "но татуировката едва сега излезе на бял свят с допълнителни скорошни анализи след разкопките и фотография с пълен спектър", посочват Старк и Гилбо.

Разкопките са проведени в Газали между 2012 и 2018 г. от полско-судански екип, ръководен от Артур Облуски ( Artur Obłuski), професор по археология във Варшавския университет. Анализите на находките продължават.

Източник: 'Christ' tattoo discovered on 1,300-year-old body in Sudan, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !