Учени дават на нацист екстази и той се отказа от расизма

"Това е нещо, което не може да се опише с думи, но беше много дълбоко."

Ваня Милева Последна промяна на 28 юни 2023 в 00:01 4471 0

Илюстрация на НаукаOFFNews с помощта на AI по темата  на статията
Илюстрация на НаукаOFFNews с помощта на AI по темата на статията.

В рамките на контролиран научен експеримент един привърженик на идеологията на превъзходството на бялата раса приема парти дрогата MDMA, съобщава BBC Future, и това се оказва толкова променящо живота му, че той се отказва от своите расистки и фанатични убеждения.

"Това е нещо, което не можеш да опишеш с думи, но беше толкова дълбоко", споделя пред телевизионния канал вече бившият расист, който се представя като Брендан. "Възприемах отношенията си с другите хора не като отделни субекти, а по-скоро като "всички сме едно".

Напоследък учените изследват MDMA, известен още като "екстази", в терапевтична среда за лечение на посттравматично стресово разстройство и депресия. Но преживявания като това на Брендън, описани подробно в статия от 2021 г., публикувана в списание Biological Psychiatry, карат някои изследователи да се замислят дали наркотикът има способността да "влияе и върху ценностите и приоритетите на човека".

Според доклада Брендън се е присъединил към расистко братство в Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн. Заобиколен от консервативни републиканци, той започнал да чете антисемитски книги, попивал съдържание, изпълнено с омраза, онлайн.

По-късно активисти на организацията "Антифашистко действие в Чикаго" разкриват самоличността му и впоследствие Брендън губи работата си и е отбягван от семейството и приятелите си.

Кредит: Pixabay

В началото на 2020 г. Брендън отговаря на обява във Facebook за участие в проучване на лекарства в Чикагския университет, за да може да спечели малко пари. По време на експеримента той приема 110 мг MDMA и започва да се чувства развеселен, тъй като наркотикът предизвиква в мозъка му вълна от химически вещества, които го зареждат с добро настроение. Той усещал чувство на свързаност и според съобщенията започнал да се съмнява във фанатичните си убеждения.

След това Брендън търси диалог със същия активист от Чикагската антифашистка организация, който го е разкрил. Наред с книгите, терапията и медитацията, Брендън наел и консултант по въпросите на многообразието, равнопоставеността и приобщаването, който да му помогне по пътя към отхвърляне на расистките си убеждения.

"Мисля, че той се опитва да стане по-добър и работи върху себе си, и наистина смятам, че опитът с MDMA му е повлиял", разказва активистът пред BBC Future.

Освен Брендън има поне още един документиран случай, в който MDMA разколебава расистките възгледи на даден човек. BBC Future съобщава, че през 80-те години на миналия век един пилот е взел парти дрогата като част от експеримент и докато е бил под въздействието ѝ, е прозрял, че расизмът е нещо лошо.

Този месец екип от изследователи публикува статия в списание Nature, в която подробно се описва как MDMA и други психеделици отключват "критичен период" - момент от развитието на мозъка, който обикновено се появява в детството и в който мозъкът е по-податлив и по-отворен за усвояване на нови концепции.

Като се има предвид това, могат ли MDMA и други психоактивни вещества също да стимулират хората да преосмислят отдавнашни убеждения и да им помогнат да намерят път към помирение?

Въпреки че изследователите все още са далеч от възможността да отговорят на този въпрос, ако изобщо някога ще могат, има някои обещаващи първи признаци.

През 2021 г. екип от изследователи публикува обещаващи резултати от проучване, в което палестинци и израелци приемат аяхуаска - психеделична напитка на растителна основа, използвана при спиритуални церемонии в Южна Америка.

"Това проучване разкри, че психеделичните церемонии имат потенциала да допринесат за изграждането на мира", се казва в документа. "Това може да се случи не само чрез "разтваряне на идентичностите", но и чрез осигуряване на пространство, в което споделеният духовен опит може да възникне в резултат на междукултурен и междурелигиозен обмен."

Натали Гинсбърг (Natalie Ginsberg), един от съавторите на изследването и отговорник за глобалното въздействие в Мултидисциплинарната асоциация за психеделични изследвания, която се занимава с изследвания и образование в областта на MDMA, заявява пред BBC Future, че вижда потенциал в използването на парти дрогата като начин за сближаване на хората в бъдеще.

В момента MDMA е вещество от списък 1, което означава, че притежаването и употребата му в Съединените щати са незаконни. Гинсбърг се надява това да се промени с диалог и бъдещи изследвания на терапевтичните свойства на MDMA.

"Смятам, че всички психеделици имат своята роля, но мисля, че MDMA има особено ключова роля, защото човек се чувства едновременно разтворен и присъстващ, с отворено сърце и наистина способен да се вслушва по нов начин", разказва Гинсбърг пред ВВС Future. "Това е нещо наистина мощно."

Справка: 

Nardou, R., Sawyer, E., Song, Y.J. et al. Psychedelics reopen the social reward learning critical period. Nature 618, 790–798 (2023). https://doi.org/10.1038/s41586-023-06204-3 

Can MDMA Change Sociopolitical Values? Insights From a Research Participant; Harriet de Wit, Anya K. Bershad, William Hutchison, Michael Bremmer; Biological Psychiatry, Published:April 01, 2021 DOI: https://doi.org/10.1016/j.biopsych.2021.01.016 

Relational Processes in Ayahuasca Groups of Palestinians and Israelis; Leor Roseman et al; Front. Pharmacol., 19 May 2021
Sec. Ethnopharmacology Volume 12 - 2021 | https://doi.org/10.3389/fphar.2021.607529 

Източник: How a dose of MDMA transformed a white supremacist, ВВС Future

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !