Учени реконструираха гласа на "ледения човек" Йоци (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 септември 2016 в 13:15 13970 1

Компютърна симулация позволи да се направи 3D модел на говорния орган на жителя на Южен Тирол от епохата на халколита Йоци и да се синтезира гласа му.

Мумията на човек, наречен условно Йоци, живял преди 5300 години, е толкова добре запазена в ледник в италианските Алпи, че за него вече се знае какво ли не - че е загинал в битка с няколко противници, от какво е боледувал, как е татуиран, възстановени са и дрехите му.

Сега екип от италиански лекари, водена от Роландо Фустос (Rolando Füstös) и Розела Лоренци (Rossella  Lorenzi) успя да реконструира гласа на "ледения човек" Йоци, съобщи Seeker.

Той говори италиански - но само гласни, както можете да чуете по-долу.


За да създадат триизмерния модел на говорния апарат, авторите използват данни от компютърна томография на мумията.

"Ние успяхме да пресъздам доста надеждно приближение на гласа на мумията. Това е отправна точка за по-нататъшни изследвания," заяви Роландо Фустос.

Въпреки трудностите, сред които учени цитират неудобното положение на ръката, притисната към гърлото, както и разместването на подезичната кост, те успяват да реконструират околните прешлени - от първи шиен прешлен до първи гръден прешлен - и да възстановят мястото на подезичната кост, както и да решат и други проблеми. Реконструкцията обхваща всички части на гласовия тракт - от сухожилията до формата и размера на устата.


Някои важни данни, като плътността на тъканите или тяхната дебелина в някои области, са загубени, затова учени обясняват, че техният звук не е може да се счита за автентичния глас на Йоци. Но някои от основните характеристики на точни - например, че базовата честота на древния човешки глас е между 100 и 150 Hz както обикновения съвременен човек.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

22.09 2016 в 21:54

"... базовата честота на древния човешки глас е между 100 и 150 Hz както обикновения съвременен човек..."

Ами той анатомично изобщо не е древен, ами си е съвременен. Нали биологията ни обяснява, че антропогенезата е довела до Хомо Сапиенс преди стотици хиляди години? А преди 10 000 години според историята даже вече са се зараждали аграрните цивилизации?

Е, тогава откъде-накъде човек отпреди 5000 години ще е различен от нас?