Учени смятат, че "коптските кукли" са предшественици на днешните кукли Барби

Ваня Милева Последна промяна на 26 септември 2023 в 00:00 1866 0

На снимката е показана фигурка със схематични черти, отразяващи египетски характеристики, датираща от абасидския период, открита при разкопки, проведени до района на Западната стена в Йерусалим.

Кредит Israel Antiquities Authority

На снимката е показана фигурка със схематични черти, отразяващи египетски характеристики, датираща от абасидския период, открита при разкопки, проведени до района на Западната стена в Йерусалим.

Откакто съществува цивилизацията, децата си играят с кукли. Дървени кукли с коси от мъниста са открити в Египет, а теракотени - в Гърция и Рим. Куклите "Хина", "Дарума" и "Кокеши" датират от 8000 г. пр.н.е. и са били важна част от японската култура.

Нов тип фигурки се появяват в археологическите данни през ранния ислямски период (VII-XI в. сл. н.е.) - малки, грубо изработени човешки фигурки от кост. Функцията и употребата на тези костни фигурки, често наричани "коптски кукли", са спорни.

Някои изследователи смятат, че те са играчки, предназначени да подготвят момичетата за майчинство, докато други виждат в тях фигурки за плодородие. До 60-те години на ХХ в. те са познати предимно от музеите и пазарите за антики.

Терминът "коптски кукли"

Тези костни фигурки са разпознати за първи път като хомогенна група артефакти от Йозеф Стриговски през 1904 г., въпреки че съществуват и по-ранни споменавания. В своя том "Koptische Kunst" той описва 13 "кукли" от музея в Кайро и пръв изказва предположение, че те са по-скоро играчки, отколкото култови фигурки.

Не всички изследователи са съгласни с това. Стриговски заключава, че имат предислямски произход и датира куклите между IV и XII век. Фрагмент с религиозен християнски надпис на гръцки език, подкрепящ тезата му за предислямския произход, е бил в група фигурки, които той е закупил в Кайро през 1900-1901 г. за музея "Кайзер Фридрих". Някои от тях са публикувани по-късно от сър Леонард Уули (1907 г.) и Оскар Улф (1909 г.).

Въпреки че Стриговски всъщност никога не е използвал термина "коптски кукли", той вече е бил прикачен към тях от Уули и продължава да се използва и до днес. Вероятно това е така, защото Стржиговски, а преди него и Гайе, ги публикуват в томове, озаглавени "Коптско изкуство". 

Древните дървени коптски кукли може да са били предшественици на днешните кукли Барби

Кукли от разкопките в Рамла: (1) миниатюрна съчленена кукла; (2) глава на кукла от плат; (3) плоска съчленена кукла; (4) плоска съчленена схематична кукла; (5) несъчленена схематична кукла; (1-5) мащаб 1:1; (1) Кредит: Israel Antiquities Authority>

"Някои изследователи предполагат, че тези фигурки са служили като кукли-играчки, докато други предполагат, че може да са били фигурки за плодородие. Особено завладяващо е, че няма две еднакви кукли; всяка от тях притежава различни черти, дори и да има една и съща концепция. Тези кукли се появяват през ранния ислямски период, в продължение на около два-три века, след което мистериозно изчезват от сцената", обяснява Ариел Шатил, археолог от Израелската служба за антики, специализиран в областта на куклите и фигурките, хвърля светлина върху тези интригуващи артефакти.

"Освен това се появяват различни регионални стилове. Например в северната част на страната фигурките са имали по-схематични черти и са били изработвани от плоски кости, като например животински ребра, и са били украсявани с точки и кръгове", продължава Шатил.

За разлика от тях, в южната част на страната и в пустинята фигурките са по-човекоподобни и реалистични. Повечето от фигурките са изобразени голи, без дрехи, но има и група фигурки, облечени в дрехи. Точното предназначение на фигурките - дали са символи на плодородието, които насърчават размножаването, или просто играчки - остава предмет на дискусия."

Древни дървени коптски кукли може да са били предшествениците на днешните кукли БарбиНа снимката е показана фигурка със схематични черти, отразяващи египетски характеристики, датираща от абасидския период, открита при разкопки, проведени до района на Западната стена в Йерусалим. Кредит: Israel Antiquities Authority

Първоначално са били изработвани в района на Иран и Ирак, затова е интересно как тези фигурки са попаднали в този район. След завладяването на страната от мюсюлманите, занаятчиите са използвани за изграждането и украсата на дворци. Наред с монументалното изкуство, изложено в тези дворци, същите занаятчии въвеждат или изработват тези фигурки, като ги произвеждат в значителни количества, тъй като те придобиват популярност сред всички социални слоеве.

"Въпреки че са изработени предимно от кост, има и фигурки от слонова кост, вероятно принадлежащи на по-богати семейства", отбелязва Ариел. "Но към края на XI в. тези фигурки изчезват от сцената, вероятно поради ограниченията, наложени в съответствие с ислямския закон."

Справка: Ariel Shatil - Bone figurines of the early Islamic period: the so called "Coptic dolls" from Palestine and Egypt, Institute of Archaeology, Belgrade

Източник: Ancient Wooden ‘Coptic Dolls’ May Have Been The Ancestors Of Today’s Barbie Dolls, Conny Waters - AncientPages.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !