Уникален римски мавзолей е открит на лондонска строителна площадка (видео)

В самата постройка не са открити погребални артефакти, но в околността са открити над 80 римски погребения, съдържащи медни гривни, монети, стъклени мъниста и костен гребен.

Ваня Милева Последна промяна на 20 юни 2023 в 00:01 2565 0

Разкопките разкриват сложни мозайки в центъра на обекта, всяка от които изобразява цвете, заобиколено от концентрични кръгове.

Кредит © MOLA

Разкопките разкриват сложни мозайки в центъра на обекта, всяка от които изобразява цвете, заобиколено от концентрични кръгове.

Уникален римски мавзолей на 2000 години, който изплува от развалините на строителен обект в центъра на Лондон, е най-непокътнатият, откриван някога във Великобритания.

Монументалната гробница, от която са останали ниски стени, входни стъпала и вътрешна подова настилка, е украсена с две мозайки, съставени от малки червени плочки, всяка от които изобразява цвете, затворено в концентрични кръгове. По пода на гробницата са разпръснати и над 100 монети.

Археолозите откриват втората мозайка, когато разкопават под първата. Това показва, че подът на мавзолея е бил повдиган поне веднъж, докато все още се е използвал за погребения, обясняват изследователите.

Откритието, което се намира в централния оживен район на града Саутварк, "предоставя завладяващ прозорец към условията и начина на живот в тази част на града през римския период", посочва в изявление Антониета Лерц (Antonietta Lerz), старши археолог в Археологическия музей на Лондон (MOLA).

Видеореконструкция на интериора на мавзолея разкрива как може да е била подредена и украсена гробницата през римско време. Кредит: © MOLA

Римските нашественици под управлението на император Клавдий основават Лондон или Лондиниум около 47 г. от н.е. и управляват града до началото на V в., когато намаляващите военни ресурси и набезите в останалата част на империята налагат оттеглянето им от Британия.

Неотдавнашните разкопки носят белезите на този упадък.

"Този сравнително малък обект в Саутварк е микрокосмос за променящата се съдба на римски Лондон - от ранната фаза на обекта, когато Лондон се разширява и в района има пищно украсени римски сгради, до по-късния римски период, когато селището се свива и се превръща в по-тихо място, където хората си спомнят за своите мъртви", разказва Лерц.

Археолози коленичат до римска мозайка, открита в центъра на Лондон.И двете мозайки са съставени от малки червени плочки и изобразяват цвете, заобиколено от концентрични кръгове. Кредит: © MOLA

Според изявлението първоначално в мавзолея е трябвало да се съхраняват ковчези и други погребални артефакти, но от самата структура не са открити такива. Въпреки това, на мястото на разкопките около паметника са открити предмети от римската епоха, принадлежащи на повече от 80 погребения, включително медни гривни, стъклени мъниста, керамика и костен гребен.

Снимка на мозайката, открита в центъра на мавзолея, изобразява цвете и концентрични кръгове.Археолозите откриват втора мозайка под първата, което показва, че подът на мавзолея е бил повдиган поне веднъж. Кредит: © MOLA

Сега археолозите ще изследват тези намерени предмети, за да разберат по-добре римското минало на централен Лондон.

Според изявлението само по-заможните членове на обществото са имали достъп до мавзолея, който може да е бил използван като семейна гробница или да е принадлежал към "погребален клуб", изискващ месечна такса за осигуряване на бъдещ гроб.

Снимка на мястото на разкопките в Лондон на фона на сградата Shard.Археолозите са открили останки от римски мавзолей в строителен обект в центъра на Лондон. Кредит: © MOLA

Това, което е останало от сградата, показва, че тя е била двуетажна с големи контрафорси в ъглите за опора. Високите стени вероятно са били демонтирани за повторна употреба на друго място през средновековния период. Във вътрешността издигната платформа, циментирана с розов хоросан, съдържащ натрошени парчета керамика и тухли - широко използван римски строителен материал, известен като "opus signinum" - обозначава местата, където биха се извършвали погребенията около трите страни на мавзолея.

Според изявлението новоразкопаният мавзолей ще бъде изложен на публична експозиция след приключване на строителството.

Източник: 'Completely unique' Roman mausoleum discovered in rubble of London building site, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !