Смайваща мозайка от IV в. с митологични сюжети е открита в разкъсваната от война Сирия (видео)

Археолози са открили в Сирия мозайка с изображения на Троянската война, Херкулес и Нептун

Ваня Милева Последна промяна на 19 октомври 2022 в 00:01 2469 0

За изработката на мозайката от IV в. от н.е., открита в Сирия, майсторите са използвали цветни малки камъчета. Снимана е на 12 октомври 2022 г. Скрийншот от видеото

В разкъсваната от войни Сирия археолози са открили удивителна мозайка от римската епоха, на която са изобразени събития от Троянската война, изваяните мускули на римския полубог Херкулес и могъщият древноримски бог Нептун заедно с 40 негови любовници.

Главната дирекция за антики и музеи, сирийска правителствена агенция, открива мозайката с размери 20 на 6 метра в Растан, град в Централна Сирия близо до Хомс, ключово бойно поле по време на сирийската революция, съобщават представители на агенцията в сряда (12 октомври), цитирани от Associated Press.

Агенцията е открила добре запазената картина - старателно изработена в древни времена с разноцветни камъни, всеки от които е с размери само 1,2 х 1,2 см - в сграда, която е била държана от бунтовниците по време на гражданската война до 2018 г., когато сирийските правителствени сили превземат града, съобщава BBC. Древните руини под сградата все още са в процес на разкопки.

"Не можем да определим вида на сградата, дали е обществена баня или нещо друго, защото все още не сме приключили с разкопките", заявява пред агенция Associated Press Хумам Саад (Humam Saad), заместник-директор по разкопките и археологическите проучвания в дирекцията.

"[Мозайката] не е най-старата по рода си, но е най-пълната и най-рядката", твърдят от Главната дирекция на музеите в Сирия.

Това е рядка находка, "богата на детайли", и лесно може да се определи като най-важната археологическа находка в страната от началото на гражданската война през 2011 г. по време на Арабската пролет, допълва Саад.

Мозайката датира от 4-ти век след н.е., след като Западната римска империя се разделя от Източната римска империя (Византийската империя).

Първоначално бизнесмени от ливанския музей "Набу" са закупили сградата, а след това са я дарили на сирийската държава, съобщава агенция Associated Press.

Находката включва изображения на Троянската война - легендарна война, описана в епичните поеми "Илиада" и "Одисея" на Омир.

Мозайката  също така показва как Херкулес (за гърците е Херакъл) убива Иполита, кралицата на воините амазонки, за да предаде колана ѝ като девети от 12-те си подвига.

Много от артефактите в Сирия са били унищожени и разграбени през последните 11 години на конфликти. По време на разкопките мозайката е изправена пред несигурно бъдеще

"За съжаление имаше въоръжени групи, които в един момент през 2017 г. се опитаха да продадат мозайката и я обявиха в платформите на социалните медии", разказва Саад пред Associated Press.

Източник: 1,600-year-old mosaic of Hercules and Neptune's 40 mistresses unearthed in war-torn Syria
Laura Geggel, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !