От водите на река Тигър изплува град на 3400 години

Ваня Милева Последна промяна на 01 юни 2022 в 00:01 67315 0

Изглед от въздуха на разкопките в Кемуне с архитектура от бронзовата епоха, частично потопена. Кредит: University of Tübingen

Екип германски и кюрдски археолози разкри 3400-годишен град от епохата на империята Митани, намиращ се някога на река Тигър. Селището се появи от водите на язовира Мосул на река Тигър в западната провинция Ниневия, нагоре по течението на град Мосул.

Градът изплува в началото на тази година, след като нивата на водата спадат бързо заради екстремната суша в Ирак. Обширният град с дворец и няколко големи сгради може да е древният град Захику, смятан за важен център в империята Митани (около 1550–1350 г. пр. н. е.).

Ирак е една от най-засегнатите от изменението на климата страни в света. По-конкретно южната част на страната страда от екстремна суша от месеци. За да се предотврати изсъхването на земеделските култури от декември насам са изтеглени големи количества вода от язовира Мосул – най-важното водохранилище в Ирак. Това доведе до повторното появяване на град от бронзовата епоха, който е бил потопен преди десетилетия без никакви предварителни археологически проучвания. Намира се в Кемуне в района на Кюрдистан в Ирак.

Това непредвидено събитие поставя археолозите под внезапен натиск да направят разкопки и документират поне части от този голям, важен град възможно най-бързо, преди да бъде отново потопен. Кюрдският археолог д-р Хасан Ахмед Касим (Hasan Ahmed Qasim), председател на Кюрдската археологическа организация, и германските археолози проф. Д-р Ивана Пулиз (Ivana Puljiz) от Университета във Фрайбург и проф. д-р Петер Пфелцнер (Peter Pfälzner) от Университета в Тюбинген спонтанно решават да предприемат съвместни спасителни разкопки в Кемуне. Те се провеждат през януари и февруари 2022 г. в сътрудничество с Дирекцията по антиките и наследството в Духок (регион Кюрдистан в Ирак).

Изкопаните големи сгради от периода Митани са измерени и археологически документираниИзкопаните големи сгради от периода Митани са измерени и археологически документирани. Кредит: University of Tübingen

Германско-кюрдският археологически екип за спасителните разкопки е съставен за дни, тъй като не е ясно кога водата в язовира ще се повиши отново.

За кратко време изследователите успяват до голяма степен да картографират града. Освен дворецът, който вече е документиран по време на кратка кампания през 2018 г., са разкрити още няколко големи сгради – масивно укрепление със стени и кули, монументална многоетажна сграда за съхранение и индустриален комплекс. Обширният градски комплекс датира от времето на империята на Митани (прибл. 1550–1350 г. пр. н. е.), която контролира големи части от Северна Месопотамия и Сирия.

„Огромната сграда е от особено значение, защото в нея трябва да са се съхранявали огромни количества стоки, вероятно докарвани от целия регион“, коментира Ивана Пулджиз. 

Стените на складова сграда. Кредит: Universities of Freiburg and Tübingen, KAO

Един от съдовете с клинописни табличкиЕдин от съдовете с клинописни таблици. Кредит: University of Tübingen

Изследователският екип е изненадан от добре запазеното състояние на стените - понякога на височина от няколко метра - въпреки че стените са направени от изсушени на слънце глинени тухли и са били под вода повече от 40 години. Тази добра запазеност се дължи на факта, че градът е разрушен при земетресение около 1350 г. пр. н. е., при което срутените горни части на стените затрупват сградите.

Особен интерес представлява откритието на пет керамични съда, съдържащи архив от над 100 клинописни плочки. Те датират от средноасирийския период, малко след като земетресението поразява града. Някои глинени плочки, които може да са букви, дори са все още в своите глинени пликове.

Изследователите се надяват, че това откритие ще предостави важна информация за края на града от периода Митани и началото на асирийското управление в региона.

„Близо е до чудо, че клинописните плочки, направени от неизпечена глина, са оцелели толкова много десетилетия под вода“, отбелязва Петер Пфелцнер.

клинописни табличкиЕдин от грънчарските съдове с клинописни таблици, включително една, която все още е в оригиналния си глинен плик. Кредит: University of Tübingen

За да се предотвратят по-нататъшни щети на важния обект от надигащата се вода, изкопаните сгради са изцяло покрити с плътно прилепнали пластмасови листове и покрити с чакъл като част от обширен проект за консервация. Това има за цел да защити стените от непечена глина и всякакви други находки, все още скрити в руините по време на наводнения. обектът отново е напълно потопен.

Източник:  A 3,400-year-old city emerges from the Tigris River, University of Tübingen

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !