В Израел е открита погребална пещера, запечатана от времето на Рамзес II (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 21 септември 2022 в 00:01 2135 0

Първите хора в погребалната камера от 3300 години насам. Кредит: Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority

Пещера с непокътнати реликви, запечатана от времето на най-могъщия египетски фараон, е открита случайно в израелски национален парк.

Доказателства за тезата, че не можеш да изкопаеш дупка в Близкия изток, без да попаднеш на исторически артефакт, сега идват от националния парк "Палмахим" в Израел. В този случай обаче багер е разкрил значително повече от древен отломък, след като е "ударил на камък". Работниците разбират, че багерът им е отворил тавана на цяла пещера, пълна с предмети от археологически интерес. При проучването от Израелската служба за антики (IAA) е установено, че пространството е било запечатано в продължение на 3300 години, от времето на управлението на Рамзес II.

Рамзес II, често наричан Рамзес Велики, управлявал империя, която се простирала далеч отвъд Нил, включително и по средиземноморското крайбрежие, обхващайки днешните Газа, Израел, Ливан и части от Сирия. Изглежда, че някъде по време на тази окупация някои от неговите поданици са подсилили тавана на една пещера на около 12 км южно от днешния Тел Авив с централен стълб и са погребали някои артефакти от късната бронзова епоха. Предметите останали непокътнати в продължение на хиляди години, докато контролът върху мястото се е сменял безброй пъти.

"Това е откритие, което се случва веднъж в живота! Изключително рядко се попада на пещерен под, застлан със съдове, недокоснати в продължение на 3300 години, от късната бронзова епоха насам", заявява д-р Ели Янай (Eli Yannai) от IAA.

Друг археолог от IAA, Давид Гелман (David Gelman), изказва предположение за самоличността на скелетите в пещерата, която днес се намира на популярен плаж в Централен Израел.

"Фактът, че тези хора са били погребани заедно с оръжия, включително цели стрели, показва, че тези хора може би са били воини, може би са били охрана на кораби - което може би е било причината да имат плавателни съдове от целия район", разказва Гелман.

Независимо от това кои са били обитателите на пещерата, находката е "невероятна", отбелязва Гелман.

"Погребалните пещери и без това са рядкост, а да се намери такава, която не е била докосвана от първото ѝ използване преди 3300 години, е нещо, което рядко се среща".

"Чувствам се като във филм за Индиана Джоунс: просто влизам в земята и всичко лежи там така, както е било в началото - непокътнати керамични съдове, оръжия, съдове от бронз, погребения точно както са били."

Знаем откъде са някои от тези делви, но не и как са били използвани или кой ги е поставил тук. Кредит: Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority

"Фактът, че пещерата е била запечатана и не е била разграбена в по-късни периоди, ще ни позволи да използваме съвременните научни методи, с които разполагаме днес, за да извлечем много информация от артефактите и от остатъците, запазени върху съдовете, например органични останки, които не са видими с просто око", допълва Янай. "Пещерата може да предостави пълна картина на погребалните обичаи от късната бронзова епоха. Пещерата съдържа предимно десетки керамични съдове с различни форми и размери, включително дълбоки и плитки купи, някои от тях с червени рисунки, чаши с крачета, съдове за готвене, съдове за съхранение и лампи за осветление."

Откритието е твърде ново, за да могат предметите да бъдат добре изследвани, но Янай е определил, че някои от тях идват от по-северната част на крайбрежието, а други са продукти от Кипър.

Произходът на керамичните съдове - Кипър, Ливан, Северна Сирия, Газа и Яфа - е свидетелство за "оживената търговска дейност, която се е развивала по крайбрежието", отбелязва Янай в изявление на IAA.

Кредит: Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority

Рамзес II може да е бил деспотичен към поданиците си, но стабилността на управлението му е улеснила търговията. Всъщност една от най-големите победи на Рамзес е над пиратите, които плячкосват средиземноморското корабоплаване.

В тази история обаче има и обрат. Тъй като пещерата е оцеляла три хилядолетия, без да бъде ограбена, някои предмети от нея са били откраднати в периода между откриването ѝ и извършването на оценката от IAA. Това се случва, въпреки че обектът е бил охраняван през цялото време. Служителите на ИААА много искат да си върнат предметите, а последиците от кражбата на антики в Израел са тежки, дори и да не се притеснявате от древните проклятия, които са трупали сила през цялото това време.

Първите хора в погребалната камера от 3300 години насам. Кредит: Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority

"Новината за откриването на пещерата се разпространи като горски пожар в академичния свят и вече получихме молби от много учени да участват в планираните археологически разкопки", съобщава директорът на IAA Ели Ескосидо (Eli Eskosido).

В парка "Палмахим" вече е изградена археологическа пътека, но макар някои обекти в парка да датират с два века по-назад от последната находка, повечето са от периода, когато е бил мюсюлманска крепост срещу походите на кръстоносците.

Не се разкрива защо багерът е работил в националния парк.

Източници:

Archaeologists Open Burial Cave Sealed Since The Time Of Rameses The Great, IFLScience

"Extremely rare" ancient burial cave found on beach in Israel, CBSNews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !