В Крит е открит нов лабиринт на 4000 години

Ваня Милева Последна промяна на 13 юни 2024 в 11:41 6881 0

Кръгла каменна конструкция

Кредит Greek Culture Ministry

Кръгла каменна конструкция с площ от 1800 квадратни метра, открита близо до критския град Кастелион

По време на работа по подготовката за изграждането на ново летище близо до критския град Кастелион археолози са открили голяма кръгла каменна конструкция с площ от 1800 квадратни метра, оценена на 4000 години.

Находката е "уникална и изключително интересна" от Минойската цивилизация на Крит, заявяват от Гръцкото министерство на културата.

Предполага се, че каменният лабиринт е построен от представители на минойската цивилизация на Крит, известна с изящните си дворци и изкусни стенописи.


Кръгла каменна конструкция с площ от 1800 квадратни метра, открита близо до критския град Кастелион. Кредит: Greek Culture Ministry

Откритата структура, заобиколена от осем стъпаловидни каменни стени с височина до 1,7 метра, има сложна вътрешна архитектура, разделена на малки свързани помежду си помещения, вероятно покрити с нисък коничен покрив.

Археолозите предполагат, че сградата е използвана за различни ритуални церемонии, тъй като в нея са открити много животински кости.

Каменната конструкция е използвана главно между 2000-1700 г. пр.н.е д. Построен е приблизително по същото време като първите дворци на Крит, като Кносос и Фестос.

Богатото културно наследство на Гърция често води до конфликти на интереси по време на строителни проекти.

В края на миналия век цяло укрепено селище на върха на хълм от 3-то хилядолетие пр. н. е. бе разкопано и след това унищожено по време на строителни работи за международното летище в Атина.

Досега най-малко още 35 археологически обекта са открити по време на работата по новото летище Кастелион и неговите пътни връзки, заявяват от министерството.

Източник: 4,000-year-old Greek hilltop site mystifies archaeologists. It could spell trouble for new airport, Nicholas Paphitis

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !