Връх на стрела в историческия музей на Берн е направен от метеоритно желязо

Ваня Милева Последна промяна на 04 август 2023 в 00:01 3646 0

Върхът на стрелата от Мориген

Кредит Journal of Archaeological Science (2023). DOI: 10.1016/j.jas.2023.105827

Фиг. 1. a–b. а) Преглед на върха на стрелата от Мориген. Обърнете внимание на полепналия ярък седиментен материал. Останки от по-стар етикет отляво на номера на пробата. Общата дължина е 39,3 мм. Кредит: Thomas Schüpbach. b) страничен изглед на върха на стрелата от Мориген. Многослойната текстура е добре видима. Точката е вдясно.

Международен екип от геолози и историци установи, че връх на стрела, съхраняван в историческия музей в Берн, е направен от метеоритно желязо. В своята статия, публикувана в Journal of Archaeological Science, групата описва характеристиките на върха на стрелата и откъде според тях идва материалът, от който е направен.

Предишни изследвания показват, че метеоритното желязо е било използвано от ранните хора в много части на света, от Евразия до Близкия изток и Африка. Трябва да се отбележи, че изследователите са открили малко примери за използване на метеоритно желязо от ранните хора в Европа. Подозирайки, че има много такива артефакти в музеите, но не са идентифицирани, че са с такъв произход, екипът на това ново изследване проверява археологически колекции на различни места в Швейцария.

Тестването на върха на стрела, открит в Историческия музей в Берн, показа, че е направена частично от изотопи на алуминий-26, които не се срещат естествено на Земята. Те също така откриват сплав от желязо и никел, която досега е била откривана само в метеорити.

При проверка на историята му екипът открива, че върхът на стрелата е бил намерен на място, което някога е било населявано през бронзовата епоха, наречено Мориген (Mörigen). Група ранни хора е живяла там през от 900 до 800 година пр.н.е.

Екипът открива и остатъци от лепило върху върха на стрелата, за което предполагат, че е катранена смола, което означава, че върхът на стрелата е бил прикрепен към някаква пръчка.

Изследователите отбелязват, че мястото, където е намерена върхът на стрелата, е на по-малко от осем километра от точката, където метеоритът Twannberg се е разбил в земята, което го прави вероятният източник на желязото, използвано за направата на върха на стрелата. Но при по-внимателна проверка екипът установява, че концентрациите на германий и никел не съвпадат. Това ги кара да потърсят друг източник.

Търсенето в геоложка база данни показва, че само три метеорита с правилната комбинация от метали са открити в Европа: един в Чехия, друг в Испания и трети в Естония. Изследователският екип предполага, че този в Естония е най-вероятният източник на върха на стрелата, който са изследвали - пример за обширната търговска мрежа, която е била активна през бронзовата епоха в Централна Европа.

Справка: Beda A. Hofmann et al, An arrowhead made of meteoritic iron from the late Bronze Age settlement of Mörigen, Switzerland and its possible source, Journal of Archaeological Science (2023). DOI: 10.1016/j.jas.2023.105827

Източник: Arrowhead housed at Bern History Museum found to be made from meteoritic iron, Bob Yirka, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !