Защо някои хора получават "кожен оргазъм" от музика, а други - не (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 май 2016 в 08:54 62518 1

Кредит welltempered.wordpress.com

Защо някои хора може така да ги развълнува музиката, че буквално да им настръхва кожата? Тези вълни на удоволствие, преминаващи по цялата кожа, французите наричат "frisson" (тръпка), а някои изследователи - дори "кожен оргазъм". 

Ново изследване на екип учени от Университета на Източен Вашингтон, публикувано в Psychology of Music, прави опит да разбере този феномен.

Подобно усещането на удоволствие от музика някои хора изпитват и при сцени във филми или при физически контакт с друг човек, разказва Митчел Колвър (Mitchell Colver) в Тhe Сonversation.

Проучванията показват, че около две трети от населението могат да почувстват тази тръпка, но други никога не са я изпитвали.

Какво причинява тръпката?

Експерименти с цел да се проучат ефектите на музиката върху хора се правят през последните 5 десетилетия.

Музикални пасажи, които включват неочаквани хармонии, внезапни промени в силата на звука или омайващият глас на солиста често причиняват тръпка, защото приятно изненадват слушателите, подобно на това, което се случи по време на дебютното изпълнение на невзрачната на пръв поглед Сюзън Бойл по време на "Великобритания търси талант 2009".

Учените са установили, че някои моменти в музикалните композиции засягат хората по специален начин. 

Защо настръхва кожата?

Някои учени предполагат, че настръхването е еволюционно наследство от ранните ни космати предци. Този ефект вероятно е задържал топлина.

При бърза промяна на температурата като неочакван хладен порив в слънчев ден косъмчетата по кожата временно се изправят, а после се отпускат, за да изгонят слоя топлина.

След изобретяването на дрехи е отпаднала нуждата от този слой топлина. Но физиологичната структура е все още на мястото си и се е пренастроила като реакция на емоционални дразнители като красотата в изкуството или природата.

Изследвания показват, че някъде между 55 и 86% от населението е способно да изпита ефекта.

Експериментът за реакциите на кожата по време на музика

Учените предполагат, че усещането за "кожен оргазъм" зависи от това или защото човек дълбоко се потопил в музиката с разбиране или защото е по-емоционален като резултат от своя тип личност.

За да проверят тази хипотеза, учените проследяват как се променя електрическото съпротивление на кожата на участниците в експеримента, което е мярка за физиологична възбуда.

Доброволците слушат няколко музикални пиеси, а изследователите наблюдават техните реакции на музиката в реално време.

Изследването включва следните музикални произведения:

Всяка от тези пиеси съдържа поне един вълнуващ момент, който е известно, че предизвиква "кожен оргазъм" у слушателите (някои от тях са използвани в предишни проучвания). 

Когато участниците усетят това преживяване, те трябва да натиснат бутон.

Сравнявайки тези данни с физиологичните показания и проверявайки личностните характеристики на участниците, за първи път са направени някои уникални заключения за това, защо някои усещат тази тръпка по-често от други.

Тази графика показва реакциите на един от участниците. Пиковете на всеки ред представляват моментите, когато участникът е особено емоционално възбуден от музиката. В този случай всеки един от тези пикове на възбуда съвпада с натискането на бутона от участника. Този участник има висока степен на личностна характеристика, наречена "Отвореност към преживяване".


Ролята на личността

Резултатите от личностния тест показват, че слушателите, които получават "кожен оргазъм" имат високи показатели на една личностна черта, наречена "Отвореност към преживяване" (Openness to Experience).

Проучванията показват, че хората, които притежават тази черта имат необичайно активно въображение, ценят красотата и природата, търсят нови преживявания, често усещат дълбоки чувства и обичат разнообразието в живота.

Някои аспекти на тази черта по своята същност са емоционални (любов към разнообразието и красотата), а други са когнитивни (въображение, интелектуално любопитство).

При предишни изследвания, свързващи "отвореността към преживяване" с тръпката, повечето изследователи са заключили, че слушателите изпитват тръпка в резултат на дълбока емоционална реакция на музиката.

За разлика от тях, резултатите от това проучване показват, че по-голяма роля играят познавателните елементи на "отвореността към преживяване" - като например очакванията как ще се развие музикалната пиеса или възприятието на музиката, съчетаващо слушане с въображение. Тези елементи са свързани с "музикалния оргазъм" в по-голяма степен, отколкото емоционалните компоненти.

Това откритие показва, че тези, които интелектуално се потопят в музиката (а не просто се оставят да минава през ушите им) могат да изпитат този феномен по-често и по-силно, отколкото други.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

03.06 2016 в 07:25

Почти съм убедена, че на чалгаджиите никога не им се е случвало. С тези 3 акорда елементарна музика, "Openness to Experience" няма как да се получи :)