Мозъците на пианистите реагират по-симетрично от тези на немузикантите

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 октомври 2015 в 16:54 23774 2

Кредит www.lostateminor.com

Свиренето на музикален инструмент може да промени структурата и функциите на мозъка и размерът на ефекта зависи от инструмента.

Ново проучване в PLoS ONE потвърждава, че музиката като професия, всъщност може да трансформира схемата на мозъците ни. За изследването разказва New Scientist.

Музиката е първична форма на комуникация, която активира специфични центрове на мозъка ни - такива, най-често свързвани с възнаграждението, мотивацията и емоциите. Отдавна е известно, че ако се научите да свирите на музикален инструмент може да промените мозъка си. Проучване от 2009 г. показва, че продължителната музикална практика увеличава размера на центровете на мозъка, отговарящи за слух и сръчност. Музикантите се ориентират по-добре в пространството, по-добре разбират реч в значително по-силен фонов шум. Освен това могат да откриват емоционални ориентири в разговори.

Предишни изследвания показват, че тъканта, която свързва лявата и дясната полусфера на мозъка е по-голяма при музикантите. 

За да проверят това Ибала Бурунат (Iballa Burunat) от университета на Jyväskylä във Финландия и нейните колеги са използвали магнитно-резонансна томография (електромагнитен резонанс), за да изследват мозъка на 18 музиканти и 18 човека, които никога не са свирили професионално. Сред професионалните музиканти са били челисти, цигулари, пианисти и свирещи на фагот и тромбон.

Докато са били в скенера, учените пуснали на всички участници по три много различни музикални парчета - прогресив рок, аржентинско танго и класическа пиеса на Стравински. Учените записали как мозъците на участниците в експеримента реагират на музиката и с помощта на софтуер сравнили дейността на лявото и дясното полукълбо на мозъка на всеки човек.

Оказало се, че наистина мазолестото тяло (corpus callosum), свързващо двете мозъчни полукълба наистина е по-голямо при музикантите. Екипът също установил, че мозъците на музиканти реагират по-симетрично, докато слушали музика - активността в двете полукълба била много по-близка, отколкото у тези, които никога не са се занимавали с музика.

Важно е какъв е твоят инструмент

Мозъците на професионалните пианисти са реагирали по-симетрично от тези на музикантите със струнни инструменти. Бурунат смята, че това е така, защото свиренето на клавиши изисква по-симетрично използване на ръцете.

"Пианистите използват в по-голяма степен от другите симетрично и двете си ръце, и всичките си пръсти, докато свирят", коментира Бурунат. "Въпреки, че свиренето на струнен инструмент също изисква фини двигателни умения и координация на ръцете, то налага строга асинхронност между движенията в ляво и дясно."

"Учудващо е, че ефектът е специфичен според инструмента", споделя Марк Пиърс от Лондонския университет Queen Mary. "Едно е да видите разликите в мозъчната дейност, докато свирят на своите инструменти, но в случая те просто слушат музика".

Екипът смята, че по-синхронната дейност на двете половини на мозъка на музикантите може да ги прави по-добри в общуването, отколкото не-музикантите.

Но изследователите признават, че не е ясно дали тази усилена връзка ще даде на музикантите преимущество, когато става въпрос за други умения, които не включват използването и на двете ръце като писането. И дали други хора, които използват почти еднакво и двете си ръце ще покажат подобна картина в мозъка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.10 2015 в 13:20

Всяка дейност ни променя. Включително и мозъците ни се променят, дори без дейност. :))) . Промяна не е задължително добре, каквото и да значи добре. Няма лошо да се правят, такива изследвания и да се установява, че Света се променя. :) На времетоп са смятали, че земята е плоска и не им е пречело особено, а тези които са смятали, че е по плоска , даже са били още по добре. :)))

13.10 2015 в 17:08

За барабанист: и четирите крайника се ползват "в такт". Даже и движенията на главата участват...
Затова са най-готените музиканти за компания ... извън музицирането.