Защо олимпийските медалисти не получават цветя на Летните игри в Рио

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 август 2016 в 16:30 10463 0

Кредит REUTERS/David Gray

Fu Yuanhui от Китай, Кайли Мас от Канада, Катинка Хосзу от Унгария и Катлийн Бейкър от САЩ позират с медалите си след 100 м гръб. В другата си ръка държат 3D скулптури на логото на олимпиадата.

По традиция олимпийските медалисти получават и букети цветя, заедно със златния, сребърния или бронзовия си медал, докато са на почетната стълбица. Но не и тази година в Бразилия.

Вместо това, най-добрите спортисти в света стискаха малки 3D скулптури на логото на Олимпиадата.

Смяната на нетрайните цветя с дълготрайните сувенири е малка част от по-голямата мисия на олимпийския организационен комитет да ограничи щетите върху околната среда от олимпийските и параолимпийските игри през 2016 г., заяви говорител на игрите Рио 2016 пред изданието Mashable.

От ляво на дясно:  Анке Карстенс, Германия; Джулия Дюмович, Австрия и Амели Кобер,Германия  на Зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи, Русия. Снимка: Nieveyalgomas

Чрез своята програма за устойчивост - наречена "Abraça" (на португалски "Прегръдка") - комисията обеща да ограничи огромните количества вода, енергия, храна и суровини, които се изразходят по време на 45-дневния спектакъл.

Организационният комитет заяви , че "не е приел това само като задача, а е напълно прегърнал каузата."

Те обещаха да използват енергия от възобновяеми източници като вятърна и водна енергия, биогорива и енергийно-ефективно оборудване за енергийните нужди на Игрите.

Комитетът също така прогнозира Олимпиадата да произведе близо 19000 тона хранителни отпадъци, боклук и твърди отпадъци - равни на пет пъти размера на твърдите отпадъци, които  6,3 милиона жители в Рио де Жанейро произвеждат за една година.

Като част от плана да се ограничат отпадъцие, организаторите са направили промени в церемониите по награждаването.

Екипът на Олимпиадата в Рио заяви, че е изработил почти 2500 общо медали - 812 злато, 812 сребърни и 864 бронзови - с използване на устойчиви методи и материали. Златото е извлечено без използването на отровния живак. Сребърните и бронзовите медали са произведени с 30% рециклирани материали. Цветните ленти, които държат медалите около вратовете на атлетите са частично направени с рециклирани пластмасови бутилки.

"В интерес на устойчивото развитие и иновациите, берешено, че цветята не бива да се връчват на медалистите в тези олимпийски игри", обясни говорителят на Рио 2016. "Поднесените цветя обикновено се изхвърлят или дори и да се запазят, трудно ще оцелеят дълго в тропическия бразилски климат."

Но такива дребни стъпчици като премахването на цветята, няма да бъдат достатъчни за решаване на по-широките проблеми на околната среда около Олимпиадата и града домакин.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !