Защо продължаваме да обичаме "Междузвездни войни"

Наука OFFNews Последна промяна на 22 декември 2015 в 14:50 6556 2

"Междузвездни войни" е културен феномен като много малко други. Филмите, които Джордж Лукас продуцира (той е режисирал само 4 от тях), си остават завинаги най-касовите за своите времена. Това гласи заключението на онлайн-изданието Space.

Почти 40 години след излизането на първия филм от легендарната поредица тя си остава по-популярна от всякога, предизвиквайки въображението на няколко поколения и печелейки нови фенове с новата си част "Силата се пробужда".

Според сайта Box Office Mojo от излизането си през май 1977 г. до края на годината е спечелила 194,8 милиона долара само в САЩ (това са 750 милиона, ако цифрата се коригира спрямо инфлацията). "Епизод I - Невидима заплаха", излязъл през май 1999 г., е спечелил 431 милиона долара до края на годината и е поставил рекорд колко бързо може да направи 200 милиона.

Същевременно името на Дарт Вейдър стана синоним на злодей, а репликата на принцеса Лея - "Помогни ми, Оби-Уан Кеноби, ти си ми единствената надежда" - беше непрекъснато имитирана и пародирана. "Междузвездни войни" не е първият научно-фантастичен филм на Холивуд , но той успя да си създаде безброй подражатели и дори нови поредици по начин, по който друг филм не е успявал. И продължава да издържа проверката на времето за феновете на жанра. Защо?

Един много важен фактор е, че "Междузвездни войни" е не просто добър филм, той също така използва много стари идеи. Това е мнението на американския писател на научна фантастика Джеймс Гън, основател на Университетския център за изследване на научната фантастика в Канзас.

"Всички ние разчитаме на формите, които сме наследили от нашите предшественици в жанра - концепциите, идеите - и се надяваме да ги оформим в нещо ново и различно, дори да правим изкуство с  тях", обяснява Гън. "Междузвездни войни" ги използваха много добре и това беше източник на силата им".

Голяма част от сюжета на филмите изваден от старата поредица "Флаш Гордън", която самият Лукас е споменавал като източник на вдъхновение.

Но това не е бил единственият източник. Гън разказва за инцидент с друг уважаван писател на научна фантастика - Брайън Олдис. През 1978 г. по телевизията започва оригиналната поредица на "Бойна звезда: Галактика". Тогава компанията FOX, която финансирала "Междузвездни войни", дала на съд студиото "Юниверсал", което продуцирало "Бойна звезда: Галактика". Според Гън, Олдис, който работел по защитата в делото, открил в известно списание за научна фантастика корица с извънземно, което било много подобно на Чубака. В друго подобно списание той открил корица, която наподобявала героите в сцената от "Междузвездни войни" "Cantina".

Снимка на екипа от сцената "Cantina". Източник: Star Wars Holiday Special

Според самия Гън скелетът на пясъчен червей в пустинята е реверанс към "Дюн" на Франк Хърбърт.

Кейт Филипс, филмов критик, който често е писал за сагата, отбелязва, че "Междузвездни войни" също така е филмът, който американците са искали по онова време. Той обяснява, че друга филмова сага от тогава "Планетата на маймуните" е била антиутопия, а "2001: Космическа одисея", който е имал успех, все пак е бил прекалено генерализиран. Филмът от 1976 г. "Бягството на Логан" също имал доста мрачна визия.

Част от причината "Междузвездни войни" да бъде могъщ филм е, че е почувстван като "правилния филм за онова време", коментира Филипс и добавя, че "научната фантастика стана по-мрачна и повече антиутопична". Американците са искали и са се нуждаели от нещо различно.

Друг фактор, който прави сагата на Лукас толкова привлекателна е начинът, по който е изграден светът в нея. Тереза Джусино (Teresa Jusino), редактор в сайта за поп-култура The Mary Sue, казва, че филмите представят свят, който може да бъде разширяван, както е и направено - чрез странични поредици, книги и комикси.

Филмите от "Междузвездни войни" влагат много старание в това да създадат правдоподобни извънземни, като например най-вече в сцената "Cantina". Също и в другите филми. "Това е толкова богат свят, винаги ще е способен да възпроизведе нови истории и нови превъплъщения", коментира Джусино.

Тя дори добавя, че не е гледала някой от филмите, докато не станала голяма. През 80-те и 90-те обаче препратките към поредицата си проправили път в много други области - например реплики в епизод на "Приятели". "Вече знаех много от историята от това, което ми разказваха хората".

Всъщност, когато през 1999 г. излиза "Невидима заплаха", много хора, които са били гледали първият филм като деца, са започнали да получават да получават работа в телевизията и филмовата индустрия, казва Робърт Макнийс (Robert McNees), физик от университета "Лойола" в Чикаго и фен, който е гледал филма като дете. "Когато говориш за "Междузвездни войни", ти наистина се обръщаш към нечие детство", казва той.

Този позив към детството е важно, коментира Макнийс. Другите научно-фантастични филми по онова време не са имали този тип чар и фактът, че много деца го гледали, направил голямо впечатление. "За мен беше като храна за въображението", казва той.

Не на последно място за продължаващата популярност на "Междузвездни войни" е екипът зад кадър. Джон Уилямс (John Williams) например, който е написал известната музика за поредицата, вече е спечелил Оскар за работата си за "Челюсти" (197) (като след това спечели още 4 Оскара). По-малко познати са Ралф Макгуайър (Ralph McQuarrie), който е художникът зад филмите, и звуковият режисьор Бен Бърт (Ben Burtt).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.12 2015 в 10:12

Стига глупости, всъщност в текста на английски е "gasoline", което може да се смята за нарочен избор на думата. Има линк, провери сам.

22.12 2015 в 23:28

Разбирам, че статията е преведена, но моля ви се постарайте се да я редактирате другия път!

*"За мен беше като бензин за въображението" - такъв израз в българския няма. "To fuel the imagination" най-близо се превежда като "храна за въображението".