Жените програмират по-добре от мъжете, но само ако крият пола си

Наука OFFNews Последна промяна на 21 февруари 2016 в 17:00 5886 3

Изследователи от САЩ са установили, че програмният код, написан от програмисти жени, се оценява по-високо, отколкото кода, написан от мъже.

Откритието е станало по време на определяното като най-мащабното проучване на пристрастията въз основа на пола към днешна дата.

Тази по-висока оценка обаче - базирана на възприемчивостта на другите програмисти - се губи, когато жените програмисти публично разкрият своя пол. Тогава одобрението към техния код от стара на останалите програмисти пада под нивото на одобрение спрямо "мъжкия" код.

Откритието на изследователите предполага, че жените програмисти може да са по-добри от мъжете, но нагласите в софтуерната общност да правят трудно да бъдат разпознати и приети от останалите, освен ако не са вече познати сътрудници или пък не изберат да скрият пола си.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.02 2016 в 14:49

"Съответно ръководителите се водят по всички предразсъдъци които имат."
Значи мястото им не е на ръководен пост.

21.02 2016 в 23:08

Изводите от цитираното изследване са малко по-различни. Става дума за pull requests в github и за това колко често биват отхвърлени. Но има и други критерии по които е правено сравнение.

Истината е че всеки се пази от калпав код, а напоследък това не е никак лесно - кой може и не може се ръчка да пише. Съответно ръководителите се водят по всички предразсъдъци които имат.

Същото ще е и ако някой "разкрие" че е негър, арабин или мексиканец.

21.02 2016 в 17:55

Какво е общото между жената програмист и морското свинче? Че нито е морско нито е свинче ;)