Ексклузивно Протеините и мазнините също повишават инсулина. Това означава, че диетата трябва да е персонализирана

Женският оргазъм е еволюционен атавизъм, който вече е загубил смисъла си

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 август 2016 в 16:13 22634 1

Михаела Павличев (Mihaela Pavlićev) от детската болница в Синсинати, Охайо и Гюнтер Вагнер (Günter Wagner) от Йейлския университет са открили, че женския оргазмът някога е бил свързан с хормоналните изменения, настъпващи в организма на животните при чифтосване и че от гледна точка на еволюцията жените все повече нямат нужда от оргазъм, пише Science news.

Подробности за тяхното изследване са публикувани в списанието Journal of Experimental Zoology Part B: Molecular and Developmental Evolution.

Изучавайки еволюцията на процеса на размножение у видовете и събирайки данни за цикъла на овулация при различните бозайници, Михаела Павличев установява, че при някои видове цикълът на овулация (овариалния цикъл) се контролира от различни природни фактори, а при други, като например зайците, овулацията - освобождаването на яйцеклетка от яйчника, става по време на половия акт или просто ако има наблизо мъжки. Във всеки случай съзряването на яйцеклетката настъпва едновременно с хормоналните процеси, свързани с хормоните окситоцин и пролактин.

Но при хората и други висши примати овариалният цикъл не зависи от външни фактори, а обикновено се извършва редовно, въпреки че все още се срещат съпътстващите хормонални процеси - но само по време на оргазъм. 

Този факт навежда Павличев на идеята, че оргазмът може да е наследство на жените от много, много далечни прадеди, на които той е бил необходим за размножаването, предизвиквайки т. нар. индуцирана овулация.

Минават хилядолетия, индуцираната овулация в женското тяло се заменя с редовна овулация, но оргазмът остава. Може би в еволюционният му характер се крие обяснението защо не го изпитват всички жени и не винаги го изпитват. Павличев и Вагнер подкрепят идеята си с начина, по който са еволюирали женските полови органи при различни животински видове. Те твърдят, че у по-древните бозайници клиторът, който играе много важна роля в зараждането на оргазма, често се намира директно във вътрешността на вагината, а колкото са по-нови изглежданите видове, толкова повече се засилва тенденцията на отделяне на клитора от влагалището. Това показа, че от гледна точка на еволюцията жените вече нямат нужда от оргазъм. 

Мнението на научната общност по отношение на теорията на Павличев-Вагнер е противоречиво. За някои експерти изследването е много интересно и обещаващо. Други се съмняват в данните. Но всички са съгласни, че учените поставят един интересен проблем, който може да каже много за сексуалната еволюция на човека. За съжаление, те разглеждат оргазма само във връзка с хормоналните процеси.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12034

1

Georgi Donev

03.08 2016 в 18:35

Абе тоя сайт взехте да го списвате като кафяв. Препинателните знаци не са на място. И по някакъв начин смисъла на написаното се губи. Аз вече избягвам да го чета, но тая публикация ме заинтригува. Пак сте провал...
А патката, дето е правила проучването, или не е и@ана, или е и@ана накриво...