Златно съкровище на предшественици на инките бе случайно намерено от туристи (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 май 2017 в 05:11 10390 0

Кредит La Republica

Около сто древни артефакта - изработени от злато, сребро и керамика - са открити в Перу. Те принадлежат към периода, който предхожда цивилизацията на инките. Според археолозите, съкровищата са от детско погребение, съобщава La Republica.

Богатата колекция от древни артефакти е открита случайно в района на археологическия обект в Кахамарка в северната част на Перу.

Намерена е от семейство от провинция Кутерво по време на великденска разходка. Виждайки обема на находката си, те решават, че е най-добре да занесат съкровището в кметството, за да бъдат изложени в музей.

Сред предметите са златни и сребърни съдове, колиета, маски и керамика. 

Съкровището датира от така наречения среден хоризонт - преди 600-1000 години. Експертите смятат, че предметите принадлежат към култура, предхождаща цивилизацията на инките, съобщава Reuters.

Една от находките е малка златна корона. Може би това е погребение на знатно дете или детско жертвоприношение, смята археологът Валтер Алва.

"Има стрели, сребърни лъкове, щитове, брадви и дори корона от цяло парче злато, - коментира специалистът. - Диаметърът й не съответства на главата на възрастен. Очевидно е, че това е част от погребални предмети на някой важен човек. Ние смятаме, че това може да са дарове за боговете или гробница на дете. Не можем да изключим и жертвоприношение".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !