12 факта за времето, от които може да загубите представа за време

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 юли 2015 в 15:46 45687 2

Наясно ли сте какво е "време"? Или сте като Августин Блажени: "Прекрасно знам що е то време, докато не мисля за това, но щом се замисля - вече не знам какво е това време."

На 30 юни 2015 пък бе добавена допълнителна секунда към световното универсално време заради забавянето на въртенето на Земята.

Ето какво казват физиците и каква е тяхната представа за времето, за разлика от ежедневната ни такава:

1.

Лицето ви старее по-бързо от краката ви

Снимка: dailymail.co.uk

Времето тече по-бързо за лицето ви, отколкото за краката ви (ако се движите изправен). Съгласно Айнщайновата теория на относителността колкото по-близо сте до центъра на Земята, толкова по-бавно тече времето - и това вече е измерено. Например, на връх Еверест, една година ще бъде с около 15 микросекунди по-къса, отколкото на морското равнище.

2

Секундата не е това, което може би си мислите.

Илюстрация:  Kim Stenehjem

Секундата не се определя като 1/60-та от една минута, а като "продължителността на 9 192 631 770 периода (осцилации) на радиация, съответстващи на преход между две свръхфини нива на основното състояние, при абсолютната нула на атом цезий 133 ". И за да не влияе гравитацията на времето при различни височини (съгласно т.1 ), секундата се отчита спрямо морското равнище.

3

Динозаврите са имали 370 дни в годината, а Земята е извършвала едно пълно завъртане около оста си за около 23 часа

Когато динозаврите са властвали на Земята, е имало близо 370 дни в годината. Въртенето на Земята става все по-бавно, защото гравитацията на Луната действа като спирачка, дните ще са все по-дълги, с около 1,7 милисекунди на век.

4

На Меркурий годината е два пъти по-кратка от денонощие

На Меркурий един ден е дълъг две години.

5

Най-малкият отрязък време е времето на Планк

Най-малката единица време във физиката е "Планково време" или "време на Планк" - времето, за което частица, която се движи със скоростта на светлината ще пропътува дължината на Планк ( 1,6·10-35 м). След едно планково време след Големия взрив, съгласно съвременната теоретична физика, гравитационните сили се отделят от осталите сили. Времето, което е изминало от това събитие, е 4,3·1017 сек. или 8·1060 планкови времена.

6

За физиците няма "сега"

Няма такова нещо като "сега" във физиката. Пространството и времето са като течност, повлияна от гравитацията и скоростта. Алберт Айнщайн обяснява така: "За нас, физиците, разликата между минало, настояще и бъдеще е само илюзия, но упорита илюзия."

7

Всичко, което виждате, е минало

 

Илюстрация: io9.com

Тъй като движението на светлината отнема време, всичко, което виждаме е в миналото. Слънцето, което виждаме в небето е от преди 8 минути и 20 секунди. Светлината от най-близката звезда, Проксима е на около 4 години.

8

Защо годините летят все по-бързо

Илюстрация: thundergodblog.com

Новите преживявания със сигурност остават по-дълго в паметта, отколкото вече познатите. Това е известно като "одбол ефект"(ефект на необикновеността) и обяснява защо като че ли времето върви по-бързо с напредване на възрастта - тъй като повечето неща, които ти се случват, са ти вече познати. Или защо на почивка или пътешествие сякащ е изминало повече време, отколкото, когато ходим на работа. (вж "Защо изглежда, че времето тече по-бързо, когато остаряваме")

9

Най-точният часовник

Най-точният часовник, някога конструиран, е стронциевият часовник, който би избързал или изостанал за секунда в рамките на 15 000 000 000 години.

10

Най-старото нещо във Вселената

V. Tilvi, S.L. Finkelstein, C. Papovich, NASA, ESA, A. Aloisi, The Hubble Heritage, HST, STScI, and AURA

Най-старото нещо във Вселената е една галактика, наречена z8_GND_5296. Тя е на 13,1 милиарда години - само 700 милиона години след Големя взрив.

11

За да не си изпускаме влака... 

Илюстрация: en.wikipedia.org

Причината за това часовниците да показват едно и също време в цели държави е, за да може влаковите разписания по-лесно да се изпълняват. До 19-ти век, градове сверяват своите часовници по местното време, т.е. часовниците във Варна щяха да бъдат 18 минути преди София.

Но за да не изпускат влаковете си хората, железопътните компании в Англия започват да използват стандартно, съгласувано с Лондон английско време от 1840г.

12

Времето се забавя

Илюстрация: Nature

По-далечните галактики се отдалечават от нас по-бързо от близките, което означава, че Вселената се разширява ускорено, т.е. все по-бързо. Обикновено физиците сочат за виновник една загадъчна сила в космоса, известна като "тъмна енергия". Но един испански физик, Хосе Сеновила (José M. M. Senovilla) предлага хипотезата, че "времето постепенно се забавя". Ние наивно въвеждаме в уравненията "стандартния поток време" и извеждаме като резултат от промените разширяване на Вселената. Според този алтернативен поглед, по-далечните, по-стари галактики само изглежда, че се движат по-бързо, тъй като в миналото времето се е движело по-бързо. Ако този подход е правилен, след няколко милиарда години, "всичко ще се замрази като снимка на един миг".

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.07 2015 в 13:52

" Въртенето на Земята става все по-бавно, защото гравитацията на Луната действа като спирачка"
Имам едно питане относно това твърдение. Не се ли забавя въртенето на Земята, заради гравитацията на Слънцето. И самото забавяне да трае, докато не се случи така нареченото заключване или tight. Както Луната обикаля около Земята в заключено състояние и виждаме само едната страна на Луната. По същата логика след много милиарди години Земята ще се забави до такава скорост на въртене, че само едната страна ще е осветена от Слънцето, ако то въобще съществува дотогава...

10.07 2015 в 08:09

"...Съгласно Айнщайновата теория на относителността колкото по-близо сте до центъра на Земята, толкова по-бавно тече времето..."
Не е точно така. При отдалечаване от повърхността на Земята, в посока към небето, земната гравитация действително отслабва и времето тече по-бързо. Но при при отдалечаване от повърхността, в посока към центъра на Земята, земната гравитация отново отслабва и времето пак се ускорява! Точно в центъра, земната гравитация става равна на нула, тоест изобщо не оказва влияние върху хода на времето. С други думи забавянето на времето, предизвикано от земната гравитация, е най-голямо, близо до повърхността на Земята.