Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Антивселена двойник би могла да обясни ускореното разширяване без нужда от тъмна енергия

Ваня Милева Последна промяна на 06 юни 2024 в 00:00 7825 0

Изображение на двойка Вселена-антивселена.

Кредит Wikipedia, CC

Изображение на двойка Вселена-антивселена.

Ускореното разширяване на сегашната Вселена, за което се смята, че се дължи на мистериозната тъмна енергия, е една от най-големите загадки в разбирането ни за космоса. За тъмната енергия се знае по-малко и от тъмната материя и дори теоретично не е сигурно определена. 

За да обяснят ускореното разширяване, различни физици предлагат алтернативни обяснения като модифицирани гравитационни теории, включително скаларно-тензорно-векторна гравитация. Има обяснения, които отиват и отвъд четирите измерения - трите пространствени и времето.

Новият модел на Наман Кумар

Сега Наман Кумар (Naman Kumar) от Индийския технологичен институт Бубанешвар предлага друг модел за обяснение на настоящото ускорено разширяване на Вселената. За разлика от съществуващите модели, този не изисква никаква форма на тъмна енергия или модифицирани гравитационни подходи. Има обаче нещо още по-екзотично: необходим е партньор антивселена, чийто времеви поток е противоположен на нашата Вселена.

Съществуват силни аргументи в подкрепа на тази концепция. От гледна точка на квантовата теория е естествено Вселената да е създадена по двойки.

Неотдавна Бойл и др. предложиха, че Вселената не нарушава спонтанно CPT (симетрия на заряда, четността и времето), а по-скоро Вселената след Големия взрив е CPT образ на Вселената преди него, което сочи към анти-Вселена партньор.

CPT симетрията е група от: зарядова C-симетрия, пространствена инверсия (четност, отражение), Р-симетрия, обръщане на времето, T-симетрия

Наличието на CPT-симетрия определя, че ако се направи огледално отражение на нашата Вселена (съответстващо на инверсия на Р-четността), всичката й материя се замени с антиматерия (което съответства на инверсия на заряда- C-четност) и тя бъде обърната във времето, ще се държи точно като нашата Вселена и във всеки момент двете вселени ще са абсолютно идентични. Кредит: bgchaos.com

Последни резултати

В неотдавнашна статия, публикувана в Gravitation and Cosmology, Кумар използва ключови понятия от квантовата теория, като например относителна ентропия, и от Общата теория на относителността, като например условието за нулева енергия, което съответства на условието за положителна енергия. Резултатите показват, че Вселената се разширява по естествен начин с ускорение.

Относителната ентропия, която изисква две състояния, в този случай съответства на Вселената и нейния партньор антивселената. Ускореното разширяване изглежда неизбежно във Вселена, създадена по двойки, които спазват условието за нулева енергия. 

"В обобщение, ускореното разширяване на Вселената е предизвикателна тема, която продължава да стимулира научните усилия. Въз основа на съществуващите теории моделът на Кумар предлага обяснение, като използва стандартни концепции от квантовата теория и общата теория на относителността, без да е необходимо да се използва неуловимата тъмна енергия", обяснява Кумар.

"Резултатите показват, че ускореното разширяване е естествено за вселена, създадена по двойки. Нещо повече, изучаването на каузалните хоризонти може да задълбочи нашето разбиране за Вселената. Красотата на тази идея се крие в нейната простота и естественост, които я отличават от съществуващите обяснения", заключава авторът..

Справка: Naman Kumar, On the Accelerated Expansion of the Universe, Gravitation and Cosmology (2024). DOI: 10.1134/S0202289324010080

Източник: New model suggests partner anti-universe could explain accelerated expansion without the need for dark energy, Naman Kumar

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !