Българският отбор с един сребърен и три бронзови медала от олимпиадата по химия

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 юли 2015 в 15:29 3679 0

Кредит СРООПН

С четири медала се завръща националният отбор по химия от Международната олимпиада, която се проведе в Баку, Азербайджан между 20 и 29 юли.

След достойно представяне по време на мащабното състезание, четирите млади надежди се завръщат с един сребърен и три бронзови медала. Тази година всеки от участниците има свое отличие – доказателство за изключителната подготовка на членовете в националния отбор по химия. През последните два месеца медалите и високите постижения се превръщат в тенденция.

Ето и имената на героите:

  • Пенчо Бойков Бейков, НПМГ, София, 12 клас – сребърен медал
  • Силян Любомиров Янев, 91 НЕГ, София, 12 клас – бронзов медал
  • Любен Красимиров Бориславов, НПМГ, София, 10 клас – бронзов медал
  • Борис Стефанов Борисов, НПМГ, София, 10 клас – бронзов медал

Пенчо Бейков вече се е състезавал на четири международни олимпиади, завоювайки два бронзови и един сребърен медал. Силян Янев пък се състезава на Международната менделеевска олимпиада по химия през 2015 г., по време на която печели сребърен медал.

Ръководители на отбора са Донка Ташева и Пенка Василева. Г-жа Ташева е доцент по Органична химия и фармакогнозия във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“, както и ръководител на отбора по химия за участията в Международната олимпиада по химия от 2004 г.

Доцент Пенка Василева преподава Обща и неорганична химия във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“. Тя също така е ръководител на отбора по химия за участие в Международната олимпиада по химия от 2005 г.

Международната олимпиада по химия

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г., а България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор са четирима на брой и се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на олимпиадата през 1971 г. и 1982 г.

От 1999 г. до 2015 г. нашите ученици са спечелили общо 34 медала: 1 златен, 8 сребърни и 25 бронзови.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !