Физици потвърждават откриването на пета сила на природата

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 август 2016 в 10:35 36067 1

През май тази година унгарски физици заявиха, че имат силни доказателства за съществуването на пета сила на природата, в допълнение към четирите сили, които вече знаем - силно, слабо и електромагнитно взаимодействие и гравитация.

Сега, три месеца по-късно, изследователска група от Университета на Калифорния в Ървайн (САЩ), водена от Джонатан Фън (Jonathan Feng) излиза с нова статия, публикувана в Physical Review Letters, която, след като преразглежда отново предположението, твърди че вероятната пета сила на природата предава своите взаимодействия с протофобен Х-бозон с маса от 17 MeV, още една хипотетична частица, която е тридесет пъти по-тежка от електрона.

"Ако това се окаже истина, ще бъде революционно", заяви Джонатан Фън, професор по физика и астрономия. "В продължение на десетилетия, ние знаехме за четири основни сили: гравитацията, електромагнетизма и силните и слабите ядрени сили. Ако се потвърди от по-нататъшните експерименти, откритието на евентуалната пета сила напълно ще промени разбирането ни за Вселената, с последици за обединението на силите и тъмна материя. ", пише университетското издание.

В средата на 2015 г. излезе информация на физици от Унгарската академия на науките, които са установили наличието на неизвестна досега субатомна частици, 30 пъти по-тежка от електрона. Това е т.нар. тъмен фотон, хипотетична елементарна частица, за която се предполага, че съществува под формата натъмна материя, която изгражда 85% от масата на Вселената.

Резултатите от новото изследване, проведено от професор Фън и колегите му предполагат, че това не са "тъмни фотони", а "протофобен X-бозон". Съществуването на тази частица е признак на петата сила на природата. 

Електромагнитните сили въздействат върху протоните и електроните, но новооткритите частици се появяват само при взаимодействието с електрони и неутрони на къси разстояния. Хипотетичната пета сила, според Фън, може да бъде свързана с електромагнитната сила или силните и слабите ядрени сили, като "проява на една грандиозна, по-фундаментална сила".

"Ние представяме разширение на Стандартния модел без аномалии, съдържащ протофобни калибровъчни бозони, за да обясни м аномалия 8Be - пишат изследователите в своя доклад, - Моделът прогнозира съществуването на сравнително големи заредени лептони, което може да разреши противоречието в аномалния магнитен момент на мюоните. Моделът съдържа също векторни лептони, които могат да станат достъпни в близко бъдеще". 

Фън предполага, че може да има отделен тъмен сектор извън Стандартния модел със своя собствена материя и сили. "Възможно е, че тези два сектора да си взаимодействат помежду си чрез донякъде завоалирани, но фундаментални взаимодействия", заяви ученият. "Тази сила от тъмния сектор може да се прояви като протофобната сила, която виждаме като резултат от унгарския експеримент. В по-широк смисъл, тя се вписва в изследванията, които имат за цел да се разбере естеството на тъмната материя". 

Въпреки това, учените казват, че тези тълкувания изискват по-нататъшни изследвания. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!