Физиците се съмняват в съществуването на тъмната енергия

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 октомври 2016 в 12:47 20676 2

Стандартният космологичен модел предполага ускорено разширяване на Вселената и съществуването на тъмна енергия.

Физици от Оксфорд хвърлиха съмнение върху стандартната космологична концепция, за което информира сайтът на университета.

Използвайки най-големия досега набор от данни - каталог на 740 тип Ia свръхнови, повече от десет пъти от учените, установили ускореното разширяване на Вселената, изследователите откриват доказателства, че тя не се ускорява толкова, колкото се смяташе досега.

Освен това, новите данни сочат една постоянна скорост на разширяване, което не изисква въвеждането на концепцията за тъмната енергия.

Изследването е публикувано в списание Scientific Reports.

Преди пет години, Нобелова награда за физика се присъжда на трима астрономи за откритието им в края на 90-те, че Вселената се разширява с ускорено темпо.

Техните заключения са базирани на анализ на свръхнови тип Ia - умиращи с грандиозен термоядрен взрив звезди - по данни от космическия телескоп Хъбъл и големи наземни телескопи. Това доведе до широко разпространената идея, че Вселената е доминирана от мистериозна субстанция, наречена "тъмна енергия", заради която става това ускоряващо се разширение.

Тогава нобеловите лауреати са използвали за извода си около 60 експлозии на свръхнови. Сега вече са известни стотици обекти, които ни позволяват да се усъвършенства и предефинира заключението на учените за космологичните параметри на Вселената. И в новото изследване авторите използват извадка от 740 свръхнови от тип Ia.

Професор Субир Саркар (Subir Sarkar), водещ автор от Института Нилс Бор в Копенхаген, заяви:

"Сега съществува много по-голяма база данни на свръхнови, с която могат да се изпълняват строги и подробни статистически анализи. Анализирахме последния каталог от 740 тип Ia свръхнови - повече от десет пъти по-голям от първоначалните извадки, на които се основава претенцията за откритие - и установихме, че доказателствата за ускорено разширяване са най-много това, което физиците наричат ​​"3 сигма". Това е далеч от "5 сигма", стандартното изискване за претенция за откритие от основно значение.

Аналогичен пример в този контекст би било неотдавнашното предположение за нова частица с маса 750 GeV, основаващо се на данни от Големия адронен колайдер в ЦЕРН. То първоначално имаше дори по-висока значимост - 3.9 и 3.4 сигма през декември миналата година и предизвика над 500 теоретични статии. Въпреки това, се обяви през август, че новите данни показват, че стойността (на сигма) е спаднала до по-малко от 1 сигма. Това бе просто една статистическа флуктуация и няма такава частица". 

Има и други налични данни в подкрепа на идеята за ускоряването на Вселената, като например информация за космическия микровълнов фон - слабото сияние на Големия взрив - от сателита "Планк". Но професор Саркар коментира: "Всички тези тестове са косвени, извършени в рамките на предполагаемия модел, и космическият микровълнов фон не е пряко засегнат от тъмната енергия. Всъщност, това е наистина един фин ефект и това не е убедително откритие.

"Така че е напълно възможно да сме в заблуда и проявата на тъмната енергия да е следствие от анализа на данните в опростен теоретичен модел, построен през 30-те, много преди да е имало някакви реални данни. Една по-сложна теоретична рамка, отчитаща наблюдението, че Вселената не е съвсем хомогенна и че материята в нея може да не се държи като идеален газ - две основни хипотези на стандартната космология - напълно е в състояние да отчете всички наблюдение, без да се изисква тъмна енергия. Наистина, енергията на вакуума е нещо, от нямаме абсолютно никакво разбиране във фундаменталната теория".

Професор Саркар добавя: "Разбира се, ще бъде необходима много работа, за да убеди научната общност на физиците в това, но нашата работа служи, за да докаже, че един основен стълб на стандартния космологичен модел е доста нестабилен. Надяваме се това да мотивира за по-добри анализи на космологичните данни, както и за вдъхновение на теоретиците да изследват по-фини космологични модели".

Авторите се надяват, че ще бъде постигнат значителен напредък, когато телескопът E-ELT (European Extremely Large Telescope) проведе 10-15-годишни свръхточни спектрални наблюдения на измененията на червеното отместване. И така ще може да се установи дали наистина Вселената се разширява ускорено.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

25.10 2016 в 17:49

п.п. и за тъмната енергия важи, ама все тая.

15914

1

поп Дръвчо

25.10 2016 в 17:48

Тъмната материя е толкова очевидна кръпка в моделите, че колкото по-бързо си тръгне от тях, толкова по-добре.