Глобен с 500$ за престъпното признание "Аз съм инженер"

Глобиха инженер, който посочи недостатък на светофарите, за "нелицензирано инженерство"

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 май 2017 в 11:11 18979 0

Шведски инженер се оплака пред общинската администрация за недостатък в работата на светофарите, но получи глоба за "инженерна практика без регистрация", разказва Motherboard.

Матс Ярлстрьом (Mats Järlström), инженер по електроника, който живее в САЩ в продължение на повече от две десетилетия в град Бивъртън, Орегон, вече четири години се бори с местните бюрократи заради светофарите. През 2013 г. на съпругата му е била наложена глоба за преминаване на червена светлина.

В продължение на година Ярлстрьом засича продължителността на сигналите от светофарите и след анализ заключава, че формулата, създадена през 1959 г., е "твърде опростена за съвременния свят".

Тя разглежда само два сценария при жълти светлини: шофиране направо през кръстовището, или спиране.

Той стига до заключението, че жълтият сигнал свети "недостатъчно дълго". Автомобилите​, които завиват на жълта светлина, съгласно правилата, намаляват скоростта. Поради това нямат време да пресекат кръстовището и се засичат от камерите. 



Ярлстрьом прави собствени изчисления колко дълго трябва да свети всеки от сигналите на светофара. Той решава да се опита да подобри математическата основа на управлението​ на времето за преход от жълто към червено, за да се даде възможност на водача да премине през кръстовището​ на жълта светлина, като намали скоростта и завие, без да бъде подаден сигнал за нарушение на червен светофар. И в началото на 2015 г.  споделя своето предложение с медиите, политиците и тези, които се интересуват от технологията на трафика​.

"Това не е ракетна наука", коментира Ярлстрьом в телефонно интервю за The Register. "Отне ми около 40 минути, за да го разбера".

През септември 2014 г., Матс Ярлстрьом изпраща имейл до Техническия съвет на щата Орегон. В имейла заяви, че жълтата светлина на светофарите​ не трае достатъчно дълго, което "поставя обществеността в опасност"

"Бих искал да представя тези факти за преглед и коментари", пише той.

Този имейл не довежда до среща, а до заплаха. Техническият съвет на щата Орегон отговаря с това изненадващо съобщение:

"ORS 672.020 (1) забранява практикуването на инженерство в Орегон без регистрация ... като минимум използването на титлата "инженер по електроника" и изявлението "Аз съм инженер "... е нарушение".


През януари тази година Ярлстрьом бе официално  глобен с $ 500 от щата за престъплението "практикуване на инженерство без регистрация", а Техническият съвет му забранява да публикува изчисленията​ си.

Сега Ярлстрьом има намерение да съди Техническия съвет за нарушение на Първата поправка на Конституцията на САЩ, която разглежда свободата на словото.

Някои от изчисленията на Ярлстрьом.

"Аз не съм практикувал инженерство, аз само с помощта на проста математика и физика, с помощта на Нютоновите закони за движението, направих​ изчисления и разказах за това, което намерих", заяви Ярлстрьом.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !