Измерени са директно квантови флуктуации във вакуума

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 октомври 2015 в 11:02 6186 0

Кредит University of Konstanz

За първи път пряко за регистрирали явлението квантови флуктуации (осцилации на електромагнитното поле) във вакуум.

Учените от университета в Констанц (Германия) под ръководството на професор Алфред Лeйтенсторфер (Alfred Leitenstorfer) са използвали най-новата оптична система с помощта на специални светлинни импулси и така в предварително определен диапазон са успели да наблюдава явлението. Констатациите позволяват на физиците да се доближат до изясняването на свойствата на вакуума, което е важна стъпка в развитието на квантовата физика.

Изследването е публикувано в списание Science.

Съществуването на вакуумните флуктуациите теоретично е известно отдавна, но никой не е успял да наблюдава директно този феномен. Казано по-просто: съществуването на вакуумните флуктуации означава, че дори и в абсолютна тъмнина и тишина, все пак има някакви колебания в електромагнитното поле. 

Екипът физици е разработил експериментална система, която може да измери електрически полета с ултрависоко времева разделителна способност и чувствителност. Учените са използвали най-новите постижения в областта на оптичните технологии. Инсталацията включва най-новата лазерна система, способна да произведе ултракъси лъчис  много висока стабилност.

Благодарение на изобретението, учените са успели да измерят колебанията на полето в абсолютен вакуум, ставащи за милионни части от милиардна част от една секунда (фемтосекунди). Важно е, че по време на наблюдението е имало кратък период на колебание на светлинните вълни. Естествено ограничение в хода на експеримента е само квантовата природа на полето. Учените са направили теоретично описание на експеримента си въз основа на квантовата теория.

Професор Лeйтенсторфер разказва, че провеждането на експеримента и проверката на констатациите е струвала на екипа няколко години на безсънни нощи - учените е трябвало да премахнат всички възможни фактори за проникване на фалшиви сигнали.

Забележително е, че този експеримент отваря достъп до основното състояние на квантовата система в естественото му състояние, без използването на специални усилвания и други модификации.

Констатациите позволяват на физиците да се доближат до изясняването на свойствата на вакуума, което е важна стъпка в развитието на квантовата физика.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !