Култовата снимка на Айнщайн с изплезен език се продаде за 125000 $

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 юли 2017 в 11:40 6621 0

Изображението на Алберт Айнщайн с изплезен език вероятно е една от най-разпространените и запомнящи се снимки на световно известния физик.

В продължение на десетилетия тя е покрила милиони стени на учебни зали.

Но сега някой е купил оригинала за 125000 долара, разказва Live Science.

Оригиналът на снимката се продаде в четвъртък от аукционната къща Nate D. Sanders в Лос Анджелис на неназован купувач.

Снимката е направена след 72-ия рожден ден на Айнщайн в Принстънския университет на 14 март 1951 г.

Айнщайн показва езика си на група фотографи, които се опитват да накарат учения да позира за тях, докато напуска партито. Фотографът Артър Сас (Arthur Sasse) от международната информационна агенция UPI има късмета да улови момента.

Самият Айнщайн е харесвал снимката и дори е поискал от UPI девет отпечатъка, за да я използва като лични поздравителни картички, според аукционната къща.

Повечето от отпечатъците са изрязани, за да се включи само лицето на Айнщайн, но 7х10-инчовият принт, който бе продаден тази седмица, предлага малко по-разширен поглед, показвайки Айнщайн между английски професор Франк Айделот (Frank Aydelotte), ръководител на Института за напреднали изследвания в Принстънския университет и съпругата на Айделот, Мари Жанет.

Отпечатъкът дори е подписан от Айнщайн, "А. Айнщайн`51".

Снимки, писма и други спомени, свързани с Айнщайн, често привличат високи оферти в търгове. По-рано тази година някой похарчи почти 54000 долара за писмения отговор на Айнщайн от 1953 г. до учител по физика по въпроси относно Специалната теория на относителността. Библията на Айнщайн е била продадена за 68500 долара през 2013 година. А писмо от 1939 г. Айнщайн до търговец на шапки в Ню Йорк, който помага на евреите да избягат от нацисткия режим, е продадено за 12500 долара през 2014 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !