Най-мощният лазер в света е в Румъния и струва 320 милиона евро, основно финансирани от ЕС

"Готови? Сигналът е изпратен!" В контролната зала на изследователски център в Румъния инженерът Антония Тома активира най-мощния лазер в света, който обещава революционен напредък във всичко - от медицината до космоса.

Ваня Милева Последна промяна на 04 април 2024 в 00:00 11342 0

Румънският научен център Румънският научен център Extreme Light Infrastructure с най-мощният лазер в света.nfrastructure с най-мощният лазер в света.

Кредит ELI

Румънският научен център Extreme Light Infrastructure с най-мощният лазер в света.

В Румънския изследователски център е изграден най-мощния лазер в света. Лазерът е в центъра на Мъгуреле, близо до румънската столица Букурещ и се управлява от френската компания Thales.

В основата на приложената технология са изобретения, спечелили Нобелова награда.

Французинът Жерар Муру (Gerard Mourou) и канадката Дона Стрикланд (Donna Strickland) спечелиха Нобеловата награда за физика за 2018 г. за овладяване на силата на лазерите за усъвършенствани прецизни инструменти в корективната очна хирургия и в индустрията.

"Прецизните лъчи на лазерната светлина ни дадоха нови възможности за задълбочаване на знанията ни за света и оформянето му", заявиха от Нобеловия комитет при присъждането на наградата.

Най-мощният лазер в света е базиран на технологията "усилване на чирпирани импулси".

Жерар Муру и Дона Стрикланд

"Невероятна одисея"

Носителят на Нобелова награда Муру признава, че е бил "много развълнуван" от неговата "невероятна одисея" - от Съединените щати, където прекарва 30 години, до осъществяването на този проект в Европа, започнал  през 2000 г. от Румънския научен център Extreme Light Infrastructure като инфраструктура на Европейския съюз.

"Започваме от малко светещо семе с много, много малко енергия, която ще бъде усилена милиони и милиони пъти", коментира 79-годишният Муру, давайки представа за "направената огромна стъпка", постигнатите "феноменални сили".

Учените винаги са се стремили да създават по-мощни лазери, но до средата на 80-те години са се сблъсквали с непреодолими препятствия пред нповишаването на мощността.

Тогава Муру и тогавашната му студентка Дона Стрикланд изобретяват техника, наречена "усилване на чирпираните импулси" (Chirped pulse amplification - CPA), която успява да повиши мощността, запазвайки интензитета.

Той работи, като разтяга ултра-кратък лазерен импулс във времето, усилва го и го компресира отново заедно, създавайки най-краткотрайните и най-интензивни лазерни импулси, които светът някога е виждал.

Принцип на "усилването на чирпираните импулси". Кредит: LLNL / Wikimedia Commons

Той вече е прилаган в корективната очна хирургия, но също така отваря пътя за разширяване на границите на лазерната мощност.

"Ние ще използваме тези ултраинтензивни импулси, за да произведем много по-компактни и по-евтини ускорители на частици", за да унищожим раковите клетки, обяснява Муру.

За Муру 21-ви век ще бъде ерата на лазера.

Ерата на лазера

Други възможни приложения включват третиране на ядрени отпадъци чрез намаляване на продължителността на тяхната радиоактивност или почистване на отломките, натрупващи се в космоса, добавя Муру.

За Муру, точно както миналият век бе векът на електрониката, 21-ви век ще бъде този на лазера.

Мащабът на операцията в изследователския център е главозамайващ.

Системата е в състояние да достигне максимум от 10 петавата (1015 вата) за изключително кратко време, от порядъка на фемтосекунда (една милионна от милиардна от секундата).

Необходими са "450 тона оборудване" — внимателно инсталирано — за да се получи "изключително ниво на производителност",обяснява Франк Лайбрайх (Franck Leibreich), управляващ директор на лазерни решения в Thales.

Високотехнологичната сграда, в която се помещава центърът, струва 320 милиона евро, основно финансирани от ЕС.

Thales я определя като най-голямата инвестиция, правена някога в научни изследвания в Румъния.

Междувременно страни, включително Франция, Китай и Съединените щати, вече напредват в собствените си проекти за производство на още по-мощни лазери.

Източник: Romania center explores world's most powerful laser, AFP

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !