Новите британски паунди може би ще съдържат палмово масло

Антония Петрова Последна промяна на 31 март 2017 в 10:17 8951 1

Британската централна банка обмисля да използва палмово масло за производството на новите банкноти от 20 паунда. До това решение банката може да прибегне след вълната от критики срещу употребата на животински мазнини за пластмасовите 5 паунда.

Новите 20 паунда трябва да бъдат въведени през 2020 г., но засега плановете за производство са спрени докато се реши проблема с това какво да се използва. Bank of England сега обмисля кое решение да приеме - дали да ползва палмово или кокосово масло вместо лой.

Вегани, индуси и сикхи нададоха гласове срещу лойта, използвана в пластмасовите банкноти. Миналият месец Банката съобщи, че няма да изтегли банкнотите от 5 паунда от циркулация, но ще проведе консултация с обществото за това как трябва да се произвеждат в бъдеще.

Организациите за защита на околната среда застанаха срещу това палмовото масло да се използва като алтернатива. Те предупредиха, че производството му води до намаляване на дъждовните гори и изселване на хората, живеещи в тях. Производството на палмово масло е отговорно за 8% от обезлесяването по света между 1990 и 2008 г.

Пред Independent д-р Емма Келър (Emma Keller), мениджър по земеделските стоки към World Wide Fund (WWF), заявява, че нейната организация продължава да е загрижена дори след смяната на съставката. "Палмовото масло има изгоди, тъй като се произвежда повече олио от даден участък земя, отолкото всеки друг еквивалент. По света търсенето му се очаква да се удвои до 2050 г., но това увеличение идва за сметка на човешките права и тропическите гори, които са жизненоважен хабитат за огромен брой застрашени от изчезване животни".

В изявление Британската централна банка съобщава, че се ангажира да използва устойчиви нива на палмово масло, ако то бъде избрано за новите банкноти. От Банката уточниха, че необходимото количество е толкова малко, че няма да има нужда от ръст на глобалното производство. Bank of England също така публикува и независим доклад за отделните последици за околната среда от палмовото масло, кокосовото масло и лойта. 

Дъг Моу (Doug Maw), чиято идея е петицията срещу използването на животинска мазнина в банкнотите от 5 паунда, заяви, че е разочарован от решението на Банката да използва палмово масло. Моу дори проведе среща с главния касиер на Банката Виктория Клеланд (Victoria Cleland) по повод въпроса.

"На срещата изтъкнах, че палмовото масло е нещо, което трябва да избегнат да правят. Разрушаването на хабитат, причинен от свръхпроизводство на палмово масло допринася орангутанът да е пред изчезване", твърди Моу пред ВВС. 

Вече произведените и в разпространение банкноти от 5 паунда, както и новите от 10, които ще бъдат пуснати през септември, ще продължат да имат следи от животинска мазнина в себе си. От Централната банка уведомиха, че нямат практика да променят начина, по който тези банкноти се правят.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

1

Гароне

31.03 2017 в 16:28

С използвано машино масло да ги правят :)